Cutremur în România, luni, 25 iulie 2022. Ce magnitudine a raportat INFP
A fost cutremur în România. Luni, 25 iulie, la ora 01:04, s-a produs în sud-estul țării un seism slab cu magnitudinea de 2.9 pe scara Richter, la adâncimea de 5 kilometri, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INCDFP. Mișcarea tectonică a avut loc în apropierea mai multor orașe.
Un nou cutremur în România
În noaptea de duminică spre luni, la ora 01:04:17 (ora locală a României), s-a produs în Dobrogea, Constanța, un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.9, la o adâncime de 5km. Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 56 km NE de Constanța, 102 km SE de Brăila, 113 km SE de Galați, 177 km NE de Varna, 225 km E de București, 233 km E de Ploiești, 247 km SV de Odessa, 250 km S de Tiraspol, 252 km E de Ruse și 263 km S de Chișinău.
Avertisment pentru populație
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă avertizează că o zguduitură puternică ar crea un dezastru uriaș în Capitală, având în vedere populația numeroasă: „Seismul reprezintă factorul de risc major pentru capitala ţării. Luând drept bază de comparaţie cutremurul din 1977, se poate constata că pierderile umane şi cele materiale au reprezentat 90%, respectiv 70% din totalul acestora pe întreaga ţară. Ţinând cont de faptul că în municipiu se concentrează circa 10% din populaţia ţării, mai mult de 15% din producţia industrială, o mare pondere a activităţilor prestatoare de servicii, precum şi principalele componente ale structurilor de stat şi private, se poate afirma că riscul seismic s-a mărit în ultimii ani”, potrivit Planului de Analiză şi Acoperire a Riscurilor pentru anul 2022, realizat de CMBSU.
Când s-ar putea produce un seism de peste 7,4
Profesorul Gheorghe Mărmureanu a vorbit, de-a lungul timpului, despre următorul mare cutremur care ar putea zgudui România. Potrivit expertului, un seism de suprafață nu reprezintă motiv de îngrijorare. Problema se pune în cazul seismelor foarte adânci, la peste 100 de kilometri, deoarece acestea produc dezastre. O mișcare tectonică puternică, de peste 7,4 nu poate fi mai devreme de anul 2040, susține personalitatea marcantă în tabloul cercetării românești din domeniul seismologiei.