Cutremur imobiliar în București, de aici se dă ora exactă în toată România: recordul la care nu se aștepta nimeni
În ultimul an s-a discutat în numeroase situații de explozia bulei imobiliare din România, după ce prețurile au crescut necontrolat în perioada pandemiei și nu numai. Acum, pandemia s-a terminat, piața de apartamente nu pare să se liniștească.
Compania de consultanță imobiliară SVN a publicat un nou raport referitor la situația pieței imobiliare din România. De această dată, accentul s-a pus pe București și Ilfov, unde creșterea pe primele 10 luni a numărul de tranzacții de la un an la altul a fost de 9,16%, un salt fără precedent și un record din perioada post-decembristă.
Ce se întâmplă cu apartamentele în România, cu prețurile la locuințe
Peste 52.000 de locuințe au fost vândute în primele zece luni din 2022 în Capitală și în împrejurimi. Conform datelor agregate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, numărul este cu 9,16% mai mare comparativ cu primele zece luni din 2021.
Informația este cu atât mai șocantă cu cât 2021 a fost cel mai bun an din istoria recentă a pieței de imobiliare din România, cu o creștere de 37% față de 2020, dacă luăm ca referință numărul tranzacțiilor din București și Ilfov. Nu în ultimul rând, 2020 a fost peste 2019 cu aproximativ 5,3%, dacă folosim același barometru.
Conform SVN, la începutul lui 2022, în București și zonele limitrofe se aflau în construcție aproximativ 27.000 de locuințe noi, un alt record din ultimii 30 de ani. Deși mai este o lună până se termină anul în curs, este foarte improbabil să nu discutăm de un nou record absolut de livrări pe cea mai mare piață rezidențială din România. Dacă ne uităm doar la primele șase luni din 2022, INS a atras deja atenția asupra faptului că au fost finalizate cu 14,7% mai multe locuințe în regiune față de perioada similară din 2021.
”2022 a fost un nou an foarte bun pentru piața de profil, în ciuda contextului general nefavorabil, a creșterii constante a ratei inflației și a dobânzilor bancare și a estimărilor constant negative. 2023 ar urma să aducă, cel mai probabil, o reducere a numărului de locuințe noi care se vor finaliza în București și împrejurimi și implicit mai puține tranzacții, ținând cont și că baza de raportare este reprezentată de recorduri absolute. Cumulat, ultimii trei ani au adus o creștere cumulată de peste 53% a numărului de locuințe vândute iar rezultatul din 2023 trebuie analizat în acest context”, a comentat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania, conform Economica.net.
În privința gradului de accesibilitate a unei noi locuințe din Capitală, indicele s-a depreciat cu aproximativ 1,5%, de la 103,8 salarii medii până la 102,3 salarii medii.