Curtea Penală Internațională, pas uriaș pentru investigarea crimelor de război din Ucraina. Putin ar putea fi tras la răspundere în curând
Curtea de la Haga și-a trimis „cea mai mare” echipă de experți în Ucraina, pentru a investiga presupusele crime de război comise de Rusia. Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI) a anunțat, marți, desfăşurarea a 42 de anchetatori și specialiști pe teritoriul ucrainean, fiind cea mai mare misiune în teren pentru cercetarea ororilor din timpul invaziei ruse.
Curtea Penală Internațională și-a trimis cea mai mare echipă de experți în Ucraina
Curtea Penală Internațională și-a trimis „cea mai mare” echipă de experți în Ucraina, pentru a investiga presupusele crime de război de la invazia rusă din februarie, potrivit procurorului-șef al tribunalului de la Haga.
Sunt investigate crimele de război comise de Rusia
Karim Khan a spus că grupul de 42 de membri, format din anchetatori, experți criminaliști și asistenți, „avansează investigațiile noastre cu privire la crimele care intră în jurisdicția Curții Penale Internaționale și oferă sprijin autorităților naționale ucrainene”.
„Confirm astăzi că biroul meu a trimis o echipă formată din 42 de anchetatori, experţi în criminalistică şi alt personal de sprijin în Ucraina”, a precizat Khan, adăugând că este vorba despre „cea mai importantă misiune trimisă vreodată în teren”.
Ce misiune au cei 42 de specialiști
Echipa se va ocupa de strângerea dovezilor și a mărturiilor martorilor și se va asigura că „probele sunt colectate într-un mod cât mai concludent”, a spus procurorul-șef al tribunalului de la Haga. Khan a mulțumit Țărilor de Jos, unde se află Curtea Penală Internațională, pentru că a trimis un „număr semnificativ de experți naționali olandezi” să ajute misiunea.
Experții trebuie să intervieveze martorii, să analizeze probe și să sprijine anchetatorii naționali în obținerea de dovezi. În plus, grupul va lucra împreună cu experții francezi care se află deja în Ucraina. Munca tuturor celor implicați în zona de conflict trebuie să fie coordonată eficient, potrivit Tribunalului.
Anchetă uriașă din cauza invaziei lui Putin
CPI, instanţă creată în 2002 pentru a judeca cele mai grave orori comise în lume, a deschis, la începutul lunii martie, o anchetă asupra acuzaţiilor de crime de război şi de crime împotriva umanităţii în Ucraina, după ce a primit undă verde din partea celor aproape 40 de state. Karim Khan a mers la periferia Kievului, în Bucha, unde cel puţin 20 de cadavre au fost descoperite pe străzile localității, după retragerea soldaților ruși.
„Datorită desfăşurării unei echipe de anchetatori, vom fi mai bine plasaţi pentru a exploata pistele şi a aduna mărturii despre acele atacuri militare care ar putea fi constitutive unor crime vizate în Statutul de la Roma”, tratatul fondator al CPI, a explicat procurorul-șef.
Pentru a fi clasificate drept crime împotriva umanității, atacurile trebuie să facă parte din ceea ce tratatul fondator al CPI, Statutul de la Roma, numește „un conflict larg răspândit sau sistematic îndreptat împotriva oricărei populații civile”.