04 mart. 2022 | 07:00

”Cursul valutar”, stresul românilor pe Google: panica de la casele de schimb trădează probleme cu euro

ACTUALITATE
”Cursul valutar”, stresul românilor pe Google: panica de la casele de schimb trădează probleme cu euro

Dacă începi să cauți curs valutar pe Google, vei avea surpriza să vezi că moneda euro a depășit pragul de cinci lei la majoritatea caselor de schimb valutar și nici băncile nu îți fac o favoare din acest punct de vedere.

Panica românilor în contextul războiului din Ucraina se simte deja în piață. Leul românesc nu s-a devalorizat mult, dar la cât s-a devalorizat rubla și la cât de puternic pare să fie euro în această perioadă, românii aleargă după euro. Aleargă atât de mult încât încep vânătoare pe Google folosind cuvintele ”curs valutar” și o termină în cozi la casa de marcat unde, nu de puțin ori, euro nu mai există. Începe să se vehiculeze formularea ”criză de euro”, băncile încearcă să calmeze publicul larg, în timp ce românii se dau peste cap să aibă economiile în moneda europeană.

”Curs valutar” online sau cum începi să-ți dai seama că este o problemă cu banii

Euro nu mai poate fi cumpărat sub cinci lei în România. Cursul BNR de referință, la momentul redactării acestui articol, este de aproximativ 4,95, dar acest lucru contează mai puțin. La casele de schimbi și chiar la bănci nu ai cum să-l achiziționezi la cursul Băncii Naționale.

Din câte se poate observa pe Google Trends, obsesia pentru cursul valutar a început în nordul țării, aproape de granița cu Ucraina, dar, între timp, s-a propagat la nivel național. Revenind însă la situația practică, ieri la prânz, Banca Transilvania vindea un euro cu 5,1 lei, BCR cu 5,07 lei, BRD cu 5,025, iar CEC Bank avea afișat 5,03 lei, de la 4,99 lei cu o zi înainte. Problema cu euro pare totuși să fie una de numerar, mai mult decât de monedă în sine. Online, de exemplu, la Banca Transilvania, poți schimba euro cu 4,997, la CEC îi obții cu 4,9622, iar la BRD cu 5,02 lei.

www.valutare.ro

sursa: valutare.ro

Dacă nu ajungi însă la bancă sau nu găsești numerar, la casele de schimb, cursul valutar pentru leu în raport cu euro se devalorizează pe zi ce trece, după cum se poate vedea și în graficul de mai jos.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele