Cum vrea ANAF să reducă evaziunea fiscală: ce este sistemul RO e-Transport și cum te afectează
Sistemul RO e-Transport este un proiect de ordonanță pregătit de Ministerul Finanțelor. Mai este numit și Radarul Mărfurilor.
ANAF va monitoriza la nivel național transporturile de bunuri din categoria produselor cu risc fiscal ridicat. Măsura ar trebui să ajute autoritățile în combaterea evaziunii și a fost anunțată de Ministerul Finanțelor și de ANAF ca parte a unui pachet mai amplu ce vizează zonele din economie cu evaziune ridicată, conform Profit.ro. Din acest pachet fac parte și introducerea e-Factura opțional de la 1 aprilie și obligatoriu de la 1 iulie între privați pentru bunuri din categoria celor cu risc fiscal, precum legume, fructe, băuturi alcoolice, construcții noi, produse minerale, îmbrăcăminte și încălțăminte.
Acest sistem este opțional de la 1 aprilie și obligatoriu de la 1 iulie 2022. Amenzile se vor aplica de la 1 iulie. Ele vor ajunge la 50.000 de lei pentru persoane fizice și la 100.000 pentru persoane juridice, la care se adaugă confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.
RO e-Transport, obligatoriu de la 1 iulie
„Pentru a crește gradul de colectare, se propune generalizarea sistemului actual de monitorizare a transporturilor intracomunitare la nivel național, înțelegând prin aceasta monitorizarea transporturilor de bunuri din categoria produselor cu risc fiscal ridicat. Sistemul RO e-Transport va include: module informatice de gestiune a transporturilor de bunuri care, cu ocazia declarării unui transport vor genera un cod unic de înregistrare, elemente de interconectare cu camere de luat vederi și alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier, componente software pentru analiza integrată a datelor”, se arată în proiectul prezentat de către Ministerul Transporturilor.
Mai concret, începând cu 1 iulie 2022, se interzice transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat care, alături de documentele ce însoțesc respectivul transport, nu este declarat în Sistemul RO eTransport sau nu poate fi identificat prin codul UIT.
Rolul sistemului RO e-Transport este că va monitoriza pe teritoriul național deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat, cuprinzând următoarele tipuri de operațiuni: transportul bunurilor reprezentând achiziții și livrari intracomunitare, transportul bunurilor care fac obiectul operațiunilor vamale, transportul bunurilor între două locații situate pe teritoriul national. Obligația declarării datelor în sistemul RO e-Transport a bunurilor cu risc fiscal ridicat revine, in funcție de tipul operațiunii, beneficiarului sau după caz, furnizorului din România.