08 mart. 2022 | 17:54

Cum se pregătește UE să-l atace pe Putin fix acolo unde îl doare mai tare: nici nu se așteaptă să avem atât de mult curaj

ACTUALITATE
Cum se pregătește UE să-l atace pe Putin fix acolo unde îl doare mai tare: nici nu se așteaptă să avem atât de mult curaj

Uniunea Europeană pregătește un nou set de măsuri ca reacție a războiului din Ucraina, iar de această dată Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, va resimți cu adevărat un impact economic semnificativ. De ce? Pentru că Uniunea vrea să devină independentă de importurile energetice de la Moscova, iar piața energetică reprezintă tocmai atuul forte al lui Putin.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat că instituția pe care o conduce va veni chiar astăzi cu propuneri concrete care să ajute statele membre ale Uniunii Europene să scape de dependența energetică față de Rusia.

Misiunea nu e deloc una ușoară

Ambițiile europene sunt dintre cele mai dificile, dacă ținem cont că aproximativ 40% din gazul natural din regiune e asigurat de Rusia.

Moscova știe foarte bine faptul că UE e dependentă în plan energetic, iar criza din prezent, izbucnită înaintea războiului pe piețele de profil, nu fac altceva decât să-i alimenteze certitudinea lui Putin că statele UE nu se pot întoarce prea mult împotriva lui, pentru că sunt dependente de energia rusească. Iată că nu va mai fi deloc așa, cel puțin asta au de gând instituțiile de forță ale blocului comunitar.

„Trebuie să scăpăm de dependenţa de gazul, petrolul şi cărbunele din Rusia”, a declarat Ursula von der Leyen la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri cu premierul italian Mario Draghi, potrivit DPA.

Totuși, Uniunea Europeană e nevoită să vină cu soluții, nu doar pentru a aduce noi sancțiuni asupra economiei Rusiei, ca pedeapsă pentru invazia lansată asupra țării vecine, ci și pentru a se proteja de scenariul în care Vladimir Putin ar decide să reacționeze și să stopeze intenționat exporturile energetice. Prin urmare, autoritățile blocului comunitar se gândesc să fie cu un pas înaintea liderului de la Kremlin.

Prin urmare, mai rămâne ca UE să treacă la acțiuni concrete, iar prima și cea mai importantă dintre acestea e reprezentată de sporirea investițiilor în zona energetică.