Cum să te trezești mai repede din beție: ce au descoperit oamenii de știință
Există o sumedenie de remedii „arhaice” pentru cei care au exagerat cu alcoolul, însă, din păcate, niciunul dintre ele nu pare să dea roade sută la sută.
Să prespunem că ai ieșit, într-o seară, într-un bar și ai băut mai multe beri decât ar fi trebuit, dar trebuie ca a doua zi să fii activ. Ce faci? Bei zeamă de varză? Iei două aspirine tamponate? Faci sport? Ai putea, desigur, însă oamenii de știință sunt de părere că există o soluție mult mai eficientă.
Dr. Joseph Fisher, de la Health University din Canada, a remarcat că odată ce etanolul ajunge în sânge, 90% este eliminat prin ficat, un organ care, de regulă, lucrează în ritmul lui.
În afară de dializă, tot ceea ce se poate face, în prezent, pentru cineva cu un nivel periculos de mare de alcool în sânge este să trateze simptomele, de exemplu, asigurându-se că primește suficient oxigen în creier. Celelalte 10 la sută sunt eliminate prin rinichi și plămâni.
Plămânii ar putea juca un rol important în eliminarea alcoolului, dar există anumite restricții
Fisher și colegii săi s-au întrebat dacă o respirație mai puternică și mai rapidă ar putea procesa alcoolul mai repede. S-a mers pe ideea îndepărtării impurităților din sânge, cum ar fi monoxidul de carbon.
În rapoartele științifice, echipa a dezvăluit că teoria poate funcționa, dar este nevoie de voință și un pic de ajutor. „Nu poți să hiperventilezi pur și simplu, pentru că într-un minut sau două ai ameți și ai leșina”, a subliniat Fisher, într-o declarație.
În ciuda efectelor nocive pe care le provoacă dioxidul de carbon în atmosferă, acesta joacă un rol vital în fluxul sanguin, iar respirația prea rapidă îl elimină, împreună cu etanolul.
Dr. Fisher și echipa sa au creat un dispozitiv care captează o parte din CO2 expulzat și îl returnează organismului la inhalare, menținând, astfel, niveluri optime de gaz în fluxul sanguin, în timp ce alcoolul este eliminat în mod constant.
„Este un dispozitiv foarte simplu, cu tehnologie low-tech, care ar putea fi fabricat oriunde în lume: nu sunt necesare electronice, computere sau filtre. Este aproape inexplicabil de ce nu am încercat acest lucru mai devreme”, a mai declarat savantul.