Cum rămâi fără permis în 2022: ce trebuie să știe șoferii români

Cum rămâi fără permis în 2022: ce trebuie să știe șoferii români

Potrivit noului cod rutier care a intrat în vigoare la începutul anului, există câteva situaţii în care şoferii pot rămâne fără permis timp de 90 de zile.

Cu toate acestea, se poate obține o reducere a timpului de suspendare.

Noua legislaţie prevede sancţiuni mai dure pentru şoferii care încalcă regulile de circulaţie. Deşi punctul de amendă a rămas plafonat de Guvern, şoferii care încalcă legea pot rămâne pietoni pentru o perioadă de 90 de zile.

Potrivit noilor reglementări ce au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022, şoferii pot rămâne fără permis auto timp de 90 de zile în următoarele situaţii:

  • sunt prinşi la volan sub influența băuturilor alcoolice;
  • conduc o maşină cu probleme grave la sistemul de frânare sau direcție;
  • depăşesc limita de viteză cu 50 de km/h;
  • nu opresc la calea ferata când barierele sunt coborate, în curs de a fi coborate sau când luminile roșii sau semnalul sonor se află în funcțiune;
  • folosesc în mod nejustificat banda de urgență;
  • dacă fapta conducătorului a fost urmarită ca infracțiune sau, în cazul accidentului cu victime, daca instanța a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală sau la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicarii pedepsei, iar fapta se încadreaza in cazurile de suspendare a permisului.

Ce trebuie să aibă în vedere șoferii

Cu toate acestea, şoferii cărora li s-a suspendat permisul auto pentru 90 de zile îl pot recupera mai repede. Perioada de suspendare poate să fie redusă cu 30 de zile și doar în anumite situații.

De exemplu, dacă şoferul sancţionat a trecut cu brio testul de legislaţie sau dacă persoana respectivă a obținut carnetul de conducere cu cel puțin un an de zile înainte de săvârșirea faptei care a dus la suspendarea permisului.

Cu toate acestea, nu pot beneficia de reducerea perioadei de suspendare a carnetului cei care au acumulat într-un an de zile 15 puncte de penalizare, după expirarea ultimei suspendări a permisului. De asemenea, nici cei care au condus sub influența alcoolului și au fost implicați într-un accident rutier care s-a finalizat cu daune materiale nu poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare a permisului.