Cum poți să adormi în două minute: explicația științifică
Având în vedere că ne petrecem aproximativ o treime din viață dormind, ai crede că am fi reușit până acum să știm cum să adormim mai repede, când nu putem. Chiar și tu vrei asta, dacă ai dat click pe un articol care vrea să te învețe cum să adormi mai repede.
Prin urmare, unul dintre cele mai recente trucuri pentru a adormi mai rapid vine de la un TikTok-er – youngeryoudoc. Într-un videoclip cu peste 25.000 de aprecieri, el explică că frecarea unui anumit loc de pe încheietura mâinii te poate ajuta să adormi mai repede.
Punctul pe care îți cere să apeși se numește HT7, sau Shenmen, în presopunctură. Oricât de mult te-ar putea face cuvântul „presopuntură” să vrei să respingi instantaneu trucul, tehnica a fost, de fapt, supusă unor studii științifice.
Cum adormi rapid
Așadar, un studiu din 2010 a analizat utilizarea masajului acestei zone pe rezidenții din căminele de îngrijire cu insomnie. Într-un studiu, 50 de participanți au fost repartizați unui grup experimental și unui grup de control. 25 de rezidenți au primit presopunctură pe zona HT7, în timp ce ceilalți 25 au primit doar atingeri ușoare. Scorurile auto-raportate la somn au fost luate înainte de intervenție, în cursul de cinci săptămâni de presopunctură și după ce masajele au încetat.
Cei care au făcut masajul propriu-zis au experimentat un somn semnificativ mai rapid și un somn de mai bună calitate în comparație cu grupul de control. Efectele au persistat la două săptămâni după terminarea cursului.
Un al doilea studiu din 2015 a oferit persoanelor în vârstă cu demență presopunctură, pe o perioadă de opt săptămâni, pentru a măsura orice efect asupra somnului. Deși studiul a fost mic, au văzut unele rezultate bune.
„După ce au primit tratamentul prin presopunctură, pacienții au observat o scădere semnificativă a tulburărilor de somn”, a scris echipa în lucrarea lor.
„Numărul de ore de somn efectiv a fost perceput ca fiind crescut. În plus, timpul necesar pentru a adormi a scăzut semnificativ și, de asemenea, calitatea somnului a crescut. În plus, și calitatea vieții a fost îmbunătățită. Medicamentele sedative au fost reduse la toți pacienții implicați în studiu”.
Deși aceste studii sunt prea mici pentru a fi definitive – și nu știm că rezultatele s-ar aplica persoanelor care suferă de insomnie într-o măsură mai mică sau dacă auto-masajul ar funcționa ca un substitut pentru terapie – ele sugerează că pentru insomniaci tehnica ar putea fi încercată, cel puțin.