Cum împiedică SUA al treilea război mondial. Armele trimise în prima linie din Ucraina, modificate în secret
Statele Unite ale Americii au modificat în secret lansatoarele de rachete Himars avansate pe care le-au oferit Ucrainei, astfel încât acestea să nu poată fi folosite împotriva Rusiei, susțin mai mulți oficiali americani. Potrivit lor, schimbarea reprezintă o precauție pe care Administrația Biden o consideră necesară, pentru a reduce riscul unei escaladări a războiului.
Americanii au modificat rachetele Himars destinate Ucrainei
Înainte de a le trimite în Ucraina, SUA au modificat în secret lansatoarele de rachete Himars avansate, pentru ca acestea să nu poată fi folosite asupra Federației Ruse, au spus oficialii americani, o precauție pe care Administrația Biden o consideră necesară, deoarece nimeni nu vrea un conflict mai larg cu Putin. Astfel, sistemul a fost limitat la arme cu rază mai scurtă de acțiune.
Începând cu luna iunie, Pentagonul a furnizat forțelor ucrainene 20 de lansatoare de rachete High Mobility Artillery Rocket System, cunoscute ca Himars, și un inventar mare de rachete ghidate prin satelit, cu o rază de acțiune de aproape 80 de kilometri. Acest sistem GMLRS a fost folosit pentru atacarea depozitelor de muniție rusești, a proviziilor logistice și a centrelor de comandă de pe teritoriul ucrainean.
Totuși, rachetele Himars au o caracteristică unică. Oficialii americani dezvăluie că SUA au modificat lansatoarele astfel încât acestea să nu poată trage la distanțe mari, inclusiv lansatoarele Army Tactical Missile System sau ATACMS, care au o rază de acțiune de aproape 320 de kilometri.
SUA se tem că Rusia ar putea fi atacată cu armele lor
Detaliul (nedivulgat până acum) arată că Washington face totul pentru a împiedica un conflict de lungă durată. Dezvăluirea reflectă, de asemenea, temerile oficialilor din Administrația Biden că Ucraina ar putea să nu-și mai respecte promisiunea de a nu lovi teritoriul rus cu arme furnizate de SUA.
Detaliile au fost raportate de Wall Street Journal, dar Pentagonul a refuzat să comenteze: „Din cauza unor considerente de securitate operațională, nu comentăm public despre configurația sistemelor furnizate aliaților și partenerilor”, a spus gen. Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare. „Statele Unite rămân angajate să ofere Ucrainei capacitățile de care are nevoie pentru a contracara agresiunea rusă”, a ținut să precizeze oficialul militar.
Casa Albă convoacă, joi, o întâlnire virtuală cu directori din domeniul petrolului și gazelor, pentru a discuta despre modul în care Statele Unite pot sprijini infrastructura energetică ucraineană. Întâlnirea are loc în contextul în care Moscova încearcă să întrerupă aprovizionarea cu energie și infrastructura Ucrainei, în apropierea iernii, prin bombardamente masive.