17 nov. 2022 | 10:11

Cum comunici cu pisica ta, conform oamenilor de știință: totul stă în privire

ACTUALITATE
Cum comunici cu pisica ta, conform oamenilor de știință: totul stă în privire

Pisicile au o oarecare reputație pentru distanță, mai ales în comparație cu câinii. Dar poate că, pur și simplu, nu vorbești limba lor. Iată ce poți experimenta chiar acasă, cu pisica ta.

Cercetările arată că, de fapt, nu este atât de dificil. Trebuie doar să le zâmbești mai mult. Nu zâmbi în mod uman, cu dinții, ci în felul pisicii: închizi ochii pușin și clipești încet.

Într-un studiu publicat în 2020, oamenii de știință au observat interacțiunile pisică-om și au putut confirma că acest act de a clipi încet face ca pisicile – atât animale familiare, cât și cele necunoscute – să se apropie și să fie receptive la oameni.

„Fiind o persoană care a studiat comportamentul animal și este proprietar de pisică, este grozav să poți arăta că pisicile și oamenii pot comunica în acest fel”, a explicat psihologul Karen McComb de la Universitatea Sussex din Marea Britanie.

Dacă ați petrecut ceva timp în preajma pisicilor, probabil că le-ați văzut expresia facială „ochi parțial închiși”, însoțită de clipirea lentă. Este similar cu modul în care ochii oamenilor se îngustează atunci când zâmbesc și, de obicei, apare atunci când sunt relaxați și mulțumiți. Expresia este interpretată ca un fel de zâmbet pentru pisică.

Pisica poate comunica cu tine din priviri

Dovezile de la proprietarii de pisici au sugerat că oamenii pot copia această expresie pentru a le comunica pisicilor că suntem prietenoși și deschiși la interacțiune. Deci, în cadrul studiului, o echipă de psihologi a proiectat două experimente pentru a determina dacă pisicile s-au comportat diferit față de oamenii care clipesc încet.

În primul experiment, proprietarii au clipit încet la 21 de pisici din 14 gospodării diferite. Odată ce pisica a fost așezată confortabil într-un singur loc din mediul lor de acasă, proprietarii au fost instruiți să stea la aproximativ un metru distanță și să clipească încet, când pisica se uita la ei. Camerele au înregistrat atât fața proprietarului, cât și fața pisicii, iar rezultatele au fost comparate cu modul în care pisicile clipesc fără nicio interacțiune umană.

Rezultatele au arătat că pisicile sunt mai predispuse să clipească încet la oameni după ce aceștia au clipit încet, în comparație cu situația fără interacțiune.

Al doilea experiment a inclus 24 de pisici din opt gospodării diferite. De data aceasta, nu stăpânii au clipit, ci cercetătorii, care nu avuseseră niciun contact anterior cu pisica. Pentru un control, pisicile au fost înregistrate răspunzând la o situație fără clipire, în care oamenii se uitau la pisici fără să clipească din ochi.

Cercetătorii au efectuat același proces de clipire lentă ca și primul experiment, adăugând o mână întinsă către pisică. Și au descoperit că nu numai că pisicile erau mai predispuse să clipească înapoi, dar că erau mai probabil să se apropie de mâna omului după ce omul clipise.

„Acest studiu este primul care investighează experimental rolul clipirii lente în comunicarea pisică-om”, a spus McComb.