Cum ar putea dronele iraniene kamikaze să schimbe soarta războiului în favoarea Rusiei
Vuietul lor distinctiv este suficient pentru a semăna panica, iar Federația Rusă a obținut zeci de drone ieftine, multe și mortale. În 1944, locuitorii din sud-estul Angliei au învățat să se teamă de zgomotul motoarelor cu reacție, fiind sunetul bombelor zburătoare V1. Astăzi, ucrainenii devin familiarizați cu drona iraniană Shahed-136 kamikaze.
Rusia bombardează regiuni din Ucraina cu drone kamikaze
Unii miniștri de Externe din UE vor noi sancțiuni împotriva Iranului, pentru implicarea sa în războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Kievul susține că ultimele atacuri ale rușilor au fost făcute cu drone Shahed-136 (kamikaze) de fabricație iraniană, dar Teheranul neagă că ar fi furnizat astfel de aparate.
„Toată noaptea și toată dimineața, inamicul terorizează populația civilă. Dronele și rachetele kamikaze atacă toată Ucraina”, a precizat președintele Volodimir Zelenski pe Telegram.
Se pare că forțele ruse au obținut zeci de drone ieftine și potențial mortale, de fabricație iraniană. La fel ca naziștii din cel de-Al Doilea Război Mondial, armata lui Putin ar putea spera că aceste noi arme pot schimba cursul războiului în favoarea ei.
Fabricat de Iran Aircraft Manufacturing Industries Company, Shahed-136 a intrat în funcțiune în 2021. Cu un focos de 35 de kilograme, dronele sunt proiectate să zăbovească deasupra țintei înainte de atac. Forțele ucrainene spun că vin atât în variante kamikaze, cât și ca lansatoare de muniție.
Armata rusă rămâne fără muniții, susține un expert britanic
Construite din componente comerciale, inclusiv piese de telefoane mobile, aceste drone sunt ușor de fabricat. Shahed-136 este în centrul atenției după recentele bombardamente din centrul Kievului. Se crede că Moscova apelează la ele deoarece rămâne fără alte arme de precizie. Săptămâna trecută, Sir Jeremy Fleming, șeful Centrului Guvernamental de Comunicații din Marea Britanie (GCHQ), a spus asta: „Noi credem că Rusia rămâne fără muniții”.
Valurile de lovituri cu drone kamikaze sunt o nouă formă rudimentară de teroare, în comparație cu rachetele de croazieră de precizie Kalibr, care au fost folosite pentru a lovi ținte ucrainene.
Se estimează că dronele costă mai puțin de 18.000 de lire sterline bucata, o fracțiune din costul rachetelor rusești convenționale, care variază de la aproximativ 270.000 de lire sterline (Tochka-U) până la 11,6 milioane de lire sterline (o rachetă de croazieră x-101), notează The Telegraph.