26 sept. 2022 | 08:56

Cum ar putea arăta lumea dacă Rusia ar folosi arme nucleare în Ucraina. Nebunia lui Putin ar decima întreaga planetă

ULTIMA ORĂ
Cum ar putea arăta lumea dacă Rusia ar folosi arme nucleare în Ucraina. Nebunia lui Putin ar decima întreaga planetă

După discursul lui Vladimir Putin, care amenință că va răspunde „șantajului nuclear” din partea Occidentului, experții militari au dezvăluit cum ar putea arăta al treilea război mondial. Potrivit acestora, un astfel de conflict ar rade Marea Britanie de pe fața pământului, iar întreaga planetă va fi cuprinsă de o „iarnă” fără adăposturi sigure.

Cum ar arăta lumea, dacă Putin ar folosi arme nucleare în Ucraina

Subiectul Armaghedonului nuclear este din nou în centrul atenției, după discursul președintelui rus Vladimir Putin de miercuri, 21 septembrie. Liderul de la Kremlin a avertizat că „va folosi cu siguranță toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, ca răspuns la ceea ce el a spus că este „șantaj nuclear” din partea Occidentului și a celor care încearcă să „subjuge” Rusia. „Aceasta nu este o cacealma”, a susținut el.

Deși nu există indicii clare că Putin va da curs amenințărilor sale deocamdată, experții au explicat ce s-ar putea întâmpla dacă „tata Vlad” devine o forță nucleară. Există, de asemenea, o hartă înfricoșătoare realizată în apogeul Războiului Rece, care scoate la iveală efectele devastatoare.

Majoritatea orașelor din Rusia, Europa și SUA, vizate și distruse

Profesorul Campbell Craig (Universitatea Cardiff) admite că majoritatea orașelor occidentale ar fi neputincioase în fața nebuniei dictatorului rus.

„Dacă ar izbucni un război nuclear între NATO și Rusia și ar escalada într-un război general, majoritatea orașelor din Rusia, Europa și SUA ar fi vizate și distruse. Marea Britanie ar înceta, practic, să mai existe.

Lucrurile pot merge prost și SUA ar putea fi capabile să intercepteze niște rachete sau să distrugă o parte din arsenalul rusesc înainte de a fi lansat, dar asta este o ipoteză optimistă”, a explicat expertul, potrivit Daily Star.

America a declarat că va răspunde cu fermitate la orice utilizare a armelor nucleare împotriva Ucrainei.

„Dacă Rusia depășește această linie, vor exista consecințe catastrofale pentru Rusia”, a declarat consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, pentru NBC News.

„Statele Unite vor răspunde în mod decisiv”.

Scenariul de groază al experților

Perspectiva sumbră a lui Craig este reluată de profesorul Matthew Bunn (Harvard Kennedy School), care a spus că inclusiv cele mai îndepărtate colțuri ale Pământului ar putea fi afectate de războiul nuclear.

„Capitalele și orașele majore ale marilor state cu arme nucleare” vor fi primele afectate. Dar efectele ar putea avea consecințe pentru toată lumea – nu numai pentru că societățile noastre sunt atât de interconectate (după cum ne-a arătat pandemia de COVID), ci și pentru că fumul din orașele care ard ar putea să se ridice în atmosferă, să întunece soarele și să creeze o „iarnă nucleară, care ar putea interfera cu agricultura la nivel global”, a semnalat Bunn.

Consecințe globale semnificative

Andrew Futter, profesor la Universitatea din Leicester, este de acord că impactul unei explozii nucleare ar ajunge cu mult dincolo de orașele făcute bucăți: „Chiar și o utilizare mică a armelor nucleare ar avea consecințe globale semnificative. Două bombe nucleare relativ mici au ucis aproximativ 200.000 de oameni în Hiroshima și Nagasaki, în 1945. Armele nucleare de astăzi sunt mult mai puternice, iar Rusia are câteva mii de arme nucleare care pot fi folosite (…)”.

Ca răspuns la o hartă care ilustrează potențialele consecințe ale crizei rachetelor cubaneze, profesorul Craig a precizat: „Nu chiar foarte diferit acum, deși lucrurile s-ar schimba, dacă China s-ar implica. De asemenea, pe atunci, URSS se baza mai degrabă pe bombardiere decât pe rachete, așa că este posibil ca pagubele aduse SUA și poate Europei de Vest să nu fi fost la fel de grave”.

Din fericire, amenințarea unui război nuclear rămâne scăzută, având în vedere că radiațiile ar avea un impact și asupra orașelor rusești, consideră profesorul Futter.