17 nov. 2022 | 16:41

Cum a căzut premierul canadian Justin Trudeau în plasa unui fake news despre Iran. S-a văzut totul înainte ca mesajul să fie șters

ULTIMA ORĂ
Cum a căzut premierul canadian Justin Trudeau în plasa unui fake news despre Iran. S-a văzut totul înainte ca mesajul să fie șters

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a intrat într-un mega scandal, după ce oficialul a distribuit un fake news despre Iran. Mai mult, mesajul său a circulat intens pe platformele sociale, înainte să fie șters. În postarea sa, prim-ministrul denunța „decizia barbară a Teheranului de a impune pedeapsa cu moartea asupra a aproape 15.000 de protestatari”, o informație postată inițial de activiștii anti-regim din Iran și care fusese rapid dezmințită de experți.

Justin Trudeau a distribuit o informație falsă despre Iran

Postarea lui Trudeau a fost ștearsă 12 ore mai târziu, după cum a declarat și purtătorul de cuvânt al guvernului canadian, spunând că premierul „a fost informat printr-o raportare inițială care era incompletă și nu avea contextul necesar”.

„S-a bazat pe raportarea unor preocupări grave ridicate de susținătorii internaționali pentru drepturile omului, care avertizează cu privire la posibile pedepse viitoare, inclusiv pedeapsa cu moartea, impuse miilor de protestatari iranieni care au fost deja reținuți de regim”, a explicat reprezentantul său pentru CNN.

Mesajul premierului canadian s-a viralizat în mediul online

În ziua în care mesajul s-a aflat pe Twitter, acesta a fost preluat de mii de internauți și redistribuit în spațiul online, inclusiv de celebrități cu un număr mare de urmăritori.

„Justin Trudeau a fost, poate, unul dintre cei mai împărtășiți și mai influenți susținători ai poveștii. Având în vedere reputația sa generală de cineva care nu este deosebit de senzaționalist sau înșelător, cu siguranță a dat legitimitate dezinformării”, a subliniat Marc Owen Jones, profesor asociat la Universitatea Hamad Bin Khalifa din Qatar, specializat în dezinformare digitală.

Postarea a primit eticheta de fake news

Pe Instagram, postarea premierului canadian a fost etichetată „informație falsă”: „Verificatorii independenți spun că această informație nu are nicio bază, de fapt”.

Citește și Iranul se laudă cu prima rachetă balistică hipersonică. Poate „păcăli” toate scuturile de apărare

Recent, Javaid Rehman (raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Iran) a declarat că, „în ultimele șase săptămâni, mii de oameni – după unele conturi peste 14.000 de persoane – au fost arestați, inclusiv apărători ai drepturilor omului, studenți, avocați, jurnaliști și activiști ai societății civile”.

Ce denunța oficialul

Mesajul viral al lui Justin Trudeau pare să confunde numărul estimat al celor arestați cu cei care riscă pedeapsa cu moartea. Unii manifestanți iranieni au fost acuzați de crime pedepsite cu moartea, dar nu toți cei care au fost reținuți.

„De vineri, eram conștienți de nouă cazuri în care acuzația ar putea duce la pedeapsa cu moartea, dar ne așteptăm ca numărul să fie mai mare”, a transmis Tara Sepehri Far, cercetător principal în divizia Orientului Mijlociu și Africa de Nord la Human Rights Watch.

Între timp, unii protestatari au fost eliberați și nu este clar câți dintre cei 14.000 de arestați estimați au rămas în închisoare. Jurnaliștii CNN fac precizarea că nu pot verifica în mod independent numărul deceselor, deoarece date precise sunt dificil de confirmat pentru oricine din afara guvernului iranian.