12 iul. 2022 | 18:44

Cum a ajuns România să se facă de râs pe scena economică a lumii: cazul dobânzilor uriașe

ACTUALITATE
Cum a ajuns România să se facă de râs pe scena economică a lumii: cazul dobânzilor uriașe

Țara noastră a ajuns să fie pusă din nou într-o lumină nefavorabilă, pe scena economică mondială. De data aceasta este vorba despre dobânzi. Am reușit nedorita performanță de a ne situa în top cinci cele mai mari dobânzi din Uniunii Europene.

Evoluția dobânzilor din țara noastră stârnește îngrijorări în rândul analiștilor economici, după ce Banca Națională a României tocmai a decis să majoreze dobânda pe politică monetară cu un punct procentual, până la nivelul de 4,75% pe an.

„Represiune financiară de această tipologie (ca în ultimul deceniu – n.r.) nu a mai fost decât în anii 30, după Marea Depresiune. Deci dobânzi real-negative pe o perioadă de câţiva ani buni. S-a încercat, faţă de anii 1930, (ieşirea din această situaţie) printr-o emisiune monetară mondială, mai ales la băncile mari, de amploare. Asta a fost realitatea. Ea va fi resorbită foarte greu.

După ce introduci atâta emisiune monetară în piaţă, în lume, să o iei înapoi va fi mult mai dificil. A fost complicată de un război, de o criză energetică, de o suprapunere aş spune puţin fericită, ca să nu spun nefericită, a unui efort de decarbonizare, deci de la o trecere de la combustibili fosili spre alte tipuri de energie şi de un şantaj care este clar.

A prins momentul de slăbiciune pentru Europa cel puţin, Moscova, şi a şantajat. Asta este realitatea. Am intrat într-o perioadă de inflaţie (ridicată) şi dorim să fie foarte scurtă. Mai mult decât atât, am spus care este cel mai mare risc: stagflaţia, pentru că ştiu ce s-a întâmplat în anii 70 şi a durat aproape 10 ani să ieşim din acea situaţie. Nu noi, lumea. Şi atunci s-a dat vina ba pe unul, ba pe altul, ba pe politica monetară”, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, decizia de a transforma dobânda cheie într-una mai agresivă.

Ne-am făcut din nou de râs

Motivul principal, acela de a tempera inflația, este înțeles de toată lumea, doar că această încercare de a ține sub control prețurile ne aruncă într-un clasament nedorit, al țărilor cu dobânzi foarte piperate.

„Recenta majorare cu un procent a ratei dobânzii de către Banca Națională a României plasează România în Top 10 al țărilor cu cele mai mari dobânzi de referință din Europa. Ne aflăm pe locul 9-10 la egalitate cu Islanda (4,75%), înaintea noastră se aflându-se Polonia (6,5%), Cehia (7%) și Ungaria ( 7,75%). Cu excepția Islandei, acesta este și top 5 al țărilor din Uniunea Europeană cu cele mai mari rate. Cea mai mare dobândă de referință din Europa aparține Ucrainei (25%), urmată de Moldova (18,5%), Turcia (14%), Belarus (12%) și Rusia (9,5%)”, explică analistul eToro, Bogdan Maioreanu.