CSM, aviz favorabil pentru proiectele de modificare a legilor Justiției
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz favorabil proiectelor de modificare a legilor Justiției. 13 membri au votat pentru aviz favorabil, în timp ce șase dintre ei au dat aviz negativ: Cristian Ban, Florin Deac, Mihai Bălan, Tatiana Toader, Gabriela Baltag şi Evelina Oprina.
Aviz favorabil pentru legile Justiției
Avizul Consiliului Superior al Magistraturii are doar rol consultativ. Ministerul Justiției spune că a parcurs și procedura de avizare interministeriale. Avize favorabile au dat toate ministerele: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a vorbit, vineri, în ședința CSM, mulțumind membrilor pentru că au participat la ședință, afirmând că se ridică „o dată în plus la înălțimea statală la care Constituția României plasează acest for”.
Discursul lui Cătălin Predoiu
“Proiectele au fost puse în dezbatere publică în 2020, dezbătute public până în aprilie 2021, trimise de MJ la CSM şi apoi retrase în 2021, rămase cumva apoi în nelucrare, reluate în elaborare şi finisare în ianuarie 2021, discutate cu Comisia Europeană, atât cu DG Just, din perspectiva MCV, cât şi cu DG Reform, din perspectiva PNRR, redezbătute public în mai – iunie în acest an şi, în final, modificate în urma amendamentelor primite din partea sistemului judiciar, asociaţii, ONG-uri, sindicate şi numeroşi judecători şi procurori. Proiectele au fost avizate favorabil de MAI, MApN, MMPS, MFP, MS şi MIPE.
“Suntem conştienţi, aici la Ministerul Justiţiei, că e imposibil ca un proiect să satisfacă toate părţile interesate şi nici nu ar fi bine ca un proiect să satisfacă deplin numai unele părţi interesate, în sensul bun al cuvântului interesat. Dar, în acelaşi timp, avem conştiinţa împăcată că aceste proiecte satisfac linii esenţiale, cum ar fi independenţa, separarea carierelor, primatul dreptului european, răspunderea magistraţilor”, a afirmat ministrul Justiţiei.
“În încheiere, doresc să mai subliniez odată faptul că, pentru MJ, aceste proiecte nu sunt doar un obiectiv MCV, nu sunt doar un obiectiv PNRR, nu sunt doar un obiectiv al Programului de Guvernare, ele reprezintă un posibil punct de start în modernizarea din mers a Justiţiei, a consolidării independenţei sale, clarificării regulilor de bază din cariera de judecător şi cea de procuror, a creşterii coerenţei şi funcţionalităţii în cadrul CSM, care să deschidă împreună un alt nivel de eficienţă a Justiţiei şi prin aceasta de garantare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, a mai declarat Predoiu.