29 dec. 2022 | 16:25

Criza semiconductorilor continuă: ce se întâmplă cu producția globală de mașini

ACTUALITATE
Criza semiconductorilor continuă: ce se întâmplă cu producția globală de mașini

Producătorii de semiconductori adaugă mai multă capacitate, dar chiar și așa au stocurile epuizate până în 2024.

Ne putem aștepta la o perturbare continuă a industriei globale a semiconductoarelor și, prin urmare, la continuarea penuriei lanțului de aprovizionare în industria auto pe tot parcursul anului 2023, potrivit unui nou raport din Financial Times. Șeful Onsemi, Hassane El-Khoury, a spus ziarului că „nu poți face nimic acum pentru a schimba 2023” și că „vom adăuga capacitate în fiecare trimestru, în fiecare lună în 2023 pentru a satisface cererea clienților noștri”.

Problema a început în timpul pandemiei. Această problemă i-a determinat pe producătorii de automobile să oprească temporar fabricile din cauza problemelor de sănătate publică, ceea ce a dus la anularea comenzilor la timp pentru cipuri de siliciu. Dar, pe măsură ce vaccinurile au devenit disponibile și producția a fost reluată, fabricile de siliciu care ar fi făcut cipuri pentru producătorii de automobile au vândut acel stoc altor clienți, cum ar fi producătorii de dispozitive Internet of Things.

Problemele nu au dispărut

Fabricile de semiconductori funcționează complet pentru a satisface cererea, dar au avertizat că problema nu va fi rezolvată rapid.

În același timp, analiștii de la AutoForecast Solutions se așteaptă ca deficitul de cipuri să aibă ca rezultat construirea cu aproximativ 3 milioane de vehicule mai puține în 2023; pentru context, în 2022, producătorii de automobile s-au confruntat cu un deficit de producție de 4,5 milioane de vehicule din cauza penuriei, în scădere față de 10,5 milioane de vehicule pierdute în 2021.

Producătorii de semiconductori precum Onsemi își măresc capacitatea și construiesc noi fabrici dar este un proces lent. Există sprijin din partea guvernelor din întreaga lume pentru a face acest lucru – în august, președintele american Joe Biden a semnat Legea CHIPS, care a autorizat până la 200 de miliarde de dolari în următorii 10 ani subvenții pentru industrie, împreună cu o serie suplimentară de reduceri fiscale.