Criza financiară împinge românii la gesturi disperate: mulți își caută al doilea loc de muncă, dar puțini se descurcă
Românii nu se mai descurcă cu banii, cei mai mulți dintre ei. Marea majoritate caută soluții din ce în ce mai creative pentru a face niște bani în plus pe lângă salariu, dar, deseori, nici aceasta nu este o soluție fezabilă.
Criza economică începe să aibă un impact important asupra pieței muncii de pe meleaguri mioritice. La fel cum auzeai în filme acum câțiva ani că oamenii veneau de la un loc de muncă pentru ca apoi să meargă la altul, se pare că asta se întâmplă și în România lui 2022. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o platformă de recrutare, citat de Știrile Pro TV. Mai mult decât atât, prea puțini se mai simt confortabil în a-și da demisia, chiar dacă suntem departe de a ne confrunta cu o criză a locurilor de muncă.
Criza financiară își arată colții în România
Companii importante din România trec printr-o perioadă foarte dificilă. Inițial, problemele de productivitate au fost provocate de criza de personal, dar acum sunt o consecință a prețurilor fabuloase la energie electrică și gaze naturale. Din acest motiv, firmele își reduc activitatea și, nu de puțin ori, se gândesc la restructurări sau cochetează cu falimentul.
Pe de altă parte, românii caută surse de suplimentare a venitului. Se uită după un loc de muncă suplimentar flexibil, livrările sau serviciile alternative la taxi fiind foarte atractive. În pandemie, mulți și-au dat seama că pot lucra mai mult de zece ore pe zi, iar acum vor să profite din acea obișnuință. Proiectele pe cont propriu, mai ales pentru cei care au cunoștințe tehnice sau abilități artistice, sunt de asemenea foarte atractive.
Tendința generală este însă clară, românii nu se mai simt confortabil să-și dea demisia în actuala criză, în noul context socio-economic. De asemenea, statistic, din cei 5,5 milioane de angajați, aproximativ 500.000 sau 10% au un al doilea loc de muncă.
„Sunt mulți tineri cu job-uri diverse. Mulți s-au orientat pentru zona de social media. Lucrezi în contabilitate, dar ți pagina de social media a businessului unui prieten. Au apărut aceste job-uri de freelancer în zona de livrare, curierat. Sunt alese de studenți pentru că își fac programul cum ai tu nevoie”, a explicat Ana Visan, specialist marketing la o platformă de recrutare. „Sunt persoane care își păstrează jobul, dar caută colaborări și cu firme din străinătate. Preferă să treacă pe zona de SRL, PFA”., a adăugat Daria Simion, specialist resurse umane.