23 dec. 2022 | 09:00

Criza energiei și a gazelor, abia la început: dezastrul preconizat pe 2023, în cifre exacte

ACTUALITATE
Criza energiei și a gazelor, abia la început: dezastrul preconizat pe 2023, în cifre exacte

Într-o perioadă în care cea mai mare parte a bătrânului continent se confruntă cu scumpiri agresive pe partea de energie, se pare că ne îndreptăm cu pași repezi spre un deficit acut de gaze naturale. Prețul fabulos sau cel plafonat ar putea reprezenta cele mai mici probleme, în momentul în care vom rămâne fără.

Fatih Birol este șeful Agenției Internaționale a Energiei (IEA). Din această poziție, a atras atenția asupra unui pronostic foarte pesimist pe partea disponibilității gazelor naturale. Deși Uniunea Europeană și-a asigurat o cantitate suficientă de gaze pentru această iarnă, deficitul estimat pe anul 2023 este fabulos, aproximativ 27 de miliarde de metri cubi. Una dintre variabilele care ar putea duce la acest potențial dezastru este ritmul reducerii livrărilor de gaze din Rusia.

Uniunea Europeană trebuie să găsească soluții la criza gazelor naturale

În urmă cu câteva zile, Fatih Birol a cerut guvernelor din UE să acționeze rapid pentru a economisi energie și a extinde investițiile în regenerabile. În teorie, chiar și în această iarnă au fost probleme grave cu accesul la stocuri suficiente de gaze naturale, dar autoritățile de pe bătrânul continent au adoptat măsuri de urgență atât pentru a face economie, cât și pentru a umple cât mai repede rezervele de gaze. A ajutat mult și iarna blândă pe aproape întregul continent.

Experții sunt însă de părere că anul viitor vor exista riscuri mai mari pe parte de aprovizionare, având în vedere că Rusia nu va mai livra nici cât livrează acum. Agenția Internațională a Energiei a avertizat oficialitățile europene că, la nivelul UE, este foarte probabil un deficit de 27 de miliarde de metri cubi. Ca referință, consumul total de gaze al blocului comunitar s-a situat anul trecut la 412 miliarde de metri cubi.

Într-o perioadă în care cea mai mare parte a bătrânului continent se confruntă cu scumpiri agresive pe partea de energie, se pare că ne îndreptăm cu pași repezi spre un deficit acut de gaze naturale. Prețul fabulos sau cel plafonat ar putea reprezenta cele mai mici probleme, în momentul în care vom rămâne fără, citează Economica.net.

Printre potențialele soluții care s-ar putea să facă diferența în 2023 se numără extinderea subvențiilor și a politicilor menite să reducă consumul de energie. Lista include renovarea locuințelor în scopul unei mai bune izolări termice, dar și înlocuirea centralelor termice pe gaze naturale cu pompe de căldură. Investițiile în regenerabile sunt de asemenea una dintre soluții.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele