Criza economică și bula imobiliară, mână în mână: ce se întâmplă cu prețurile la locuințe în 2023, situația din Europa
Efectele crizei energetice și a inflației accelerate se simt deja în prețurile locuințelor din multe colțuri ale Europei. Am putea spune că situația este fără precedent, dar cei care își aduc aminte de criza din 2008, văd deja mai multe similarități.
Reuters a realizat un sondaj recent vizavi de piața imobiliară din Germania, în rândul analiștilor și experților adânc ancorați în domeniul construcțiilor din regiune. Având în vedere că una dintre cele mai puternice economii europene este grav afectată de inflație și de criza din domeniul energiei, modul în care va fi afectată de explozia bulei imobiliare va avea probabil consecințe pe întregul continent, inclusiv în România.
Ce se întâmplă cu prețurile locuințelor
Anul viitor, conform analiștilor consultați de Reuters, prețurile la locuințe ar urma să scadă cu aproximativ 3,5%. Principalul motiv al ieftinirii care va varia semnificativ dintr-o zonă în alta a Germaniei are legătură cu reducerea puterii de cumpărare și majorarea costurilor îndatorării, un fenomen ce afectează toți consumatorii. Partea bună este că prăbușirea pieței imobiliare pare improbabilă, dar ieftinirile semnificative sunt inevitabile.
După un indicator armonizat utilizat la nivelul Uniunii Europene, preţurile de consum din Germania au crescut în octombrie cu 11,6% în ritm anual, în timp ce BCE majorează dobânzile într-un moment în care blocul comunitar se îndreaptă spre recesiune, ceea ce pune o presiune imensă asupra bugetelor gospodăriilor, scrie Agerpres.
Revenind la sondajul realizat în perioada 8 – 18 noiembrie în Germania, cei 12 experți consultanți au ajuns la un consens legat de o ieftinire de 3,5% a locuințelor în 2023, o creștere semnificativă față de cele 0,5 procente previzionate în luna august a acestui an. Anul 2024 va fi de asemenea unul al scăderii prețurilor pe zona de imobiliare, dar atunci se estimează o variație negativă medie de 0,5%. Piața de imobiliare va reveni pe plus abia în 2025. Prăbușirea pieței imobiliare a fost previzionată doar de către unul dintre cei 12 analiști consultanți pentru acest efort statistic.
”Reducerea cererii pentru împrumuturi ipotecare şi scăderea puterii de cumpărare indică o modificare a pieţei imobiliare. Ne aşteptăm mai degrabă la o corecţie semnificativă şi nu la o prăbuşire a preţurilor locuinţelor”, și-a manifestat opinia Carsten Brzeski de la ING.
Scăderea maximă a prețurilor la apartamente este estimată la 10% în cadrul acestui sondaj. ”În primul trimestru din 2022 s-a înregistrat din nou o creştere ridicată faţă de anul precedent, iar comparativ cu aceste valori un declin de 10% este destul de realist”, a explicat Jörg Utecht de la Interhyp.