22 dec. 2022 | 14:39

Criza din 2008 a reînviat: cine va avea cel mai mult de suferit, va fi vai și amar de portofelele lor

ACTUALITATE
Criza din 2008 a reînviat: cine va avea cel mai mult de suferit, va fi vai și amar de portofelele lor

Analiștii economici spun că, din anumite puncte de vedere, criza din 2008 a reînviat. De exemplu, vremuri foarte dificile vin pentru investitorii americani.

Conform experților, ne apropiem cu pași repezi de finele anului 2022 și deja putem trage niște concluzii elocvente din piețele financiare. Astfel, cele mai recente analize arată că pentru portofoliile investitorilor americani, anul 2022 va fi cel mai dur de după marea criză din anul 2008.

„Realitatea din economie a depăşit importanţa istoriei randamentelor, până acum. Se poate spune că statistica „votează” cu o redresare, în timp ce o serie de date macroeconomice şi de poziţionare, pe care le considerăm relevante, nu vin deloc în ajutorul optimiştilor pe final de an. Cine va câştiga, vom afla în curând, calculele vor fi refăcute, astfel încât rezultatul va fi o nouă statistică”, a afirmat Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Dacă ți-era „dor” de criza din 2008, iată că s-a întors!

Potrivit celor prezentate de specialist, în cadrul unei ample analize, anul se apropie de sfârșit, și, în lipsa unor variații foarte ample, va fi cel mai dur pentru portofoliile investitorilor americani de după 2008. Până pe 20 decembrie, S&P500 a pierdut 19,8%, Nasdaq 32,6%.

Din fericire, se pare că Europa stă relativ mai bine: DAX înregistrează -12,6%, iar BET -6,6% în aceeași perioadă.

„Pe măsură ce zilele de tranzacționare ale anului se împuținează, investitorii se apropie nu doar de vacanță, necesară după valul intens și epuizant de știri și reacții în piețe, ci și de momentul bilanțului.

E perioada setării obiectivelor pentru viitor, de pregătire a portofoliilor pentru un nou an care se anunță, la rândul său, plin de provocări.

Strategiile convenționale, precum portofoliul 60% acțiuni și 40% obligațiuni, au adus pierderi atât de severe încât impun cel puțin o perioadă de introspecție.

Cu toate acestea, unii traderi rămân în legătură cu piețele, și nu e vorba doar de cei care au tras „bățul scurt” și au rămas alocați în birourile de tranzacționare ale investitorilor instituționali, pentru a monitoriza indicatorii piețelor”, punctează expertul XTB, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume și o companie completă de investiții listată pe Bursa de la Varșovia.