Contribuțiile salariale care te pot duce la închisoare: pe cine cade vina, angajat sau angajator

Contribuțiile salariale care te pot duce la închisoare: pe cine cade vina, angajat sau angajator

Dacă ești salariat, trebuie să știi că, din martie, contribuțiile salariale te pot duce direct la închisoare. Reținerea și neplata în maximum 60 de zile de la scadență a taxelor salariale va putea fi pedepsită penal.

Cu toate acestea, măsura vizează doar taxele salariale datorate de angajat (pe care le plătește efectiv angajatorul). Pe listă nu figurează și contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM), ce este datorată exclusiv de angajator și se plătește în plus față de salariul brut, notează Avocatnet.ro.

Contribuțiile salariale, reguli noi din martie

Mai pe înțelesul tuturor, începând de luna viitoare, angajatorii vor putea face închisoare de la unu la cinci ani sau amendă penală, așa cum s-a stabilit prin OUG 130/2021. Aceasta se va putea aplica atunci când o firmă reține, dar nu plătește la stat, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență, anumite impozite și contribuții.

Această listă de taxe cuprinde impozitul pe veniturile salariale (în cotă de 10%), contribuția la sănătate (CASS – în cotă de 10%) și contribuția la pensii (CAS – în cotă de 25%). Așadar, este vorba de cele trei taxe datorate de salariat, dar care sunt calculate, reținute, declarate și plătite statului de către angajator.

Singura taxă pe care o datorează angajatorul pentru salariat – CAM (în cotă de 2,25%) nu se află pe această listă. Acest lucru înseamnă că pedeapsa vizează numai reținerea și neplata impozitului pe venit, a CAS și a CASS, nu și neplata CAM.

Neplata Contribuției Asiguratorii de Muncă cuprinde patru contribuții care în trecut erau datorate separate. Acestea sunt  contribuția pentru șomaj, contribuția pentru concedii medicale, contribuția pentru riscuri profesionale și contribuția pentru creanțe salariale.

Peste jumătate dintre români trăiesc doar pentru a-și plăti facturile la utilități, iar dezastrul e doar la început

Auzim deseori afirmația că românii sunt săraci, că au probleme financiare sau că nu se descurcă să-și plătească facturile. Când asociezi niște cifre exacte acelei realități pe care o cunoaștem cu toții, situația pare una și mai îngrijorătoare.

Firma de cercetare Cult Research a efectuat un sondaj în România legat de stresul provocat românilor de plata utilităților. În același context, au încercat să afle cât reprezintă acele utilități din totalul veniturilor și care facturi sunt cele mai problematice.

Particularitățile tehnice le-am prezentat aici, dar dacă este rămâi cu o singură informație din această analiză merită să ai în vedere că peste jumătate dintre români dau până la o treime din venituri pe plata utilităților.

Având în vedere cât de scumpă este hrana și celelalte cheltuieli de întreținere ale unei locuințe, nu este greșit să afirmi că peste jumătate dintre români tind să trăiască doar pentru a-și plăti facturile. Ei nu se bucură de concedii, nu merg la restaurante, baruri cafenele. Din multe puncte de vedere, ei nu trăiesc. Fenomenul este unul mai vechi și l-am detaliat în acest articol – România, săraca țară bogată sau de ce suntem predestinați eșecului.

Citește și: