01 nov. 2022 | 10:50

Continuă avalanșa de împrumuturi de la Guvern: câți bani au mai luat Finanțele noastre, de unde și cât ne vor costa

ACTUALITATE
Continuă avalanșa de împrumuturi de la Guvern: câți bani au mai luat Finanțele noastre, de unde și cât ne vor costa

Banca Naţională a României (BNR) tocmai a publicat noi date referitoare la cele mai proaspete împrumuturi efectuate de Ministerul Finanțelor.

Potrivit băncii noastre centrale, Ministerul Finanțelor a împrumutat, luni, 475,3 milioane de lei de la bănci. Împrumutul s-a realizat, ne spune BNR, printr-o misiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark. Randamentul mediu este de 9,23% pe an, iar maturitate reziduală este de 96 luni.

Vorbim, deci, despre nu mai puțin de 300 de milioane de lei – sumă ce reprezintă valoarea nominală a emisiunii de mai sus, iar băncile au subscris 636,9 milioane de lei.

Noutățile momentului din Ministerul de Finanțe. Ce se întâmplă cu banii noștri

Acestea nu sunt, totuși, singurele noutăți de la Ministerul Finanțelor. Statul oferă din nou românilor oportunitatea de a-și investi economiile. Cu o rată anuală a inflației de 15,9% în luna septembrie, conform datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică, banii noștri se devalorizează în ritm alert, motiv pentru care avem nevoie să-i protejăm. Cum putem face asta? Ei bine, investindu-i și având grijă ca randamentele să fie bune, să acoperim inflația.

Statul a devenit generos cu dobânda oferită la titlurile de stat, fiindcă despre această oportunitate de investiții vorbim, dar trebuie să recunoaștem că suntem încă destul de departe de a acoperi inflația.

De marți, 1 noiembrie, statul lansează posibilitatea de a investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 2 ani și dobânzi anuale de 8,70%, respectiv 9,15%.

Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. „Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri”, transmite Ministerul Finanțelor.

Ce condiții se impun pentru a putea lua parte la aceste tipuri de investiții? Ei bine, dacă ai minimum 18 ani la data subscrierii, ești eligibil. Trebuie să reții că veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.