16 iun. 2022 | 09:00

Construcțiile din România, în cădere liberă: explozia prețurilor, confirmată de experți

ACTUALITATE
Construcțiile din România, în cădere liberă: explozia prețurilor, confirmată de experți

Piața imobiliară continuă să fie una dintre cele mai problematice din regiune, deși se întâmpină probleme cu materialele de construcții și forța de muncă și în Polonia, Cehia sau Ungaria.

Deloitte a publicat cea mai recentă ediție a studiului Real Estate Confidence Survey for Central Europe, iar concluziile sunt îngrijorătoare pentru cei care se gândeau să facă investiții în domeniul imobiliar. În cazul în care mai sperai încă să vezi o ieftinire a apartamentelor românești, te înșeli amarnic.

Spre deosebire, însă, de situația anilor anteriori în care exploda profitul dezvoltatorilor, prețurile exagerate nu au fost niciodată mai justificate. Rămâne să vedem dacă vor mai exista și cumpărători, având în vedere că apartamentele nu au fost niciodată mai inaccesibile.

Cât de complicată este piața imobiliară

Conform analizei realizate de Deloitte, majorarea costurilor de construcție reprezintă cea mai mare provocare a anului 2022 pentru aproximativ 90% dintre companiile din România care activează în acest domeniu. Situația este similară și în Polonia, Cehia și Ungaria. Mulți dintre dezvoltatori sunt acum îngrijorați de faptul că există un risc real de a nu mai putea obține finanțare pentru proiectele din lunile următoare. Acesta este consensul în cazul a mai mult de 50% dintre participanții la studiu.

Printre principalele motive ale crizei actuale, războiul din Ucraina se numără printre principalii responsabili, având în vedere că a generat sincope de aprovizionare în regiune și, implicit, a dus la scumpiri, atât a materialelor de construcții, cât și a energiei. La acestea se adaugă inflația generalizată, dificultatea de a găsi terenuri și a obține autorizații de construcție sau incertitudinea din piață.

„Pentru al doilea an consecutiv, dezvoltatorii susţin că sectoarele rezidenţial şi industrial rămân cele mai competitive (33% fiecare), cu accent pe proiectele rezidenţiale destinate închirierii, care devin tot mai atractive. Şi investitorii preferă aceleaşi sectoare (peste 40% rezidenţial şi 36% industrial)”, se menţionează în studiul citat.

Ca o tendință interesantă, a scăzut semnificativ apetitul pentru investiții în HoReCa, de la hoteluri și alte unități de cazare, până la facilități de relaxare. Cel mai probabil, acest aspect este o consecință a crizei de personal din domeniu. Nici interesul din zona de birouri nu se compară cu cel premergător pandemiei.

Piaţa imobiliară din această regiune a Europei a demonstrat că are o capacitate ridicată de redresare în urma unor evenimente neprevăzute, precum pandemia de COVID-19. Totuşi, creşterea costului de construcţie este îngrijorătoare şi rămâne de văzut cine o va absorbi şi în ce măsură. Pe de altă parte, este încurajator faptul că, într-o perioadă dominată de numeroase incertitudini, dezvoltatorii şi investitorii continuă să îşi facă planuri de extindere (de exemplu în sectorul de retail) sau să urmărească pătrunderea pe noi pieţe.

Vedem că România urmează trendul regional, cu dezvoltări în sectoarele rezidenţial şi industrial, care pot reprezenta şi o formă de protecţie împotriva inflaţiei – activele imobiliare îşi pot păstra sau chiar creşte valoarea în timp, spre deosebire de alte investiţii care sunt mai afectate de inflaţie”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanţă pentru sectorul imobiliar.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele