Consiliul Concurenței, despre facturile explozive la gaz și curent: șeful instituției ne spulberă orice speranță
În ultimele luni, mulți români își duc existența cu speranța că acest coșmar al facturilor va lua sfârșit și că vom reintra într-o oarecare normalitate. Nu este nici pe departe așa, afirmă șeful uneia dintre cele mai prestigioase și credibile instituții din România, Consiliul Concurenței. Mai mult, așa cum era de așteptat, previziunile conturate de el sunt confirmate și de analiștii Băncii Naționale.
Printre rânduri, specialistul ne spune că sunt deșarte iluziile noastre și speranțele că vom plăti mai puțini bani pe facturile la gazul natural și energia electrică, în perioada următoare.
Ar putea fi, totuși, o urmă de speranță. Dar nu depinde de noi
Dacă ar fi să existe soluții, ele ar putea veni sub forma unor măsuri adoptate de factorii de decizie politici, adică de guvernanți.
Deși prețurile pe piețele de energie se vor menține la cote mari, Guvernul poate adopta măsuri de compensare a facturilor, care să diminueze povara financiară de pe umerii românilor, care se confruntă deja cu substanțiale creșteri de preț nu doar la facturi, ci și la alimente, de exemplu, ceea ce le scade puternic puterea de cumpărare și le diminuează nivelul de trai.
„Am spus atunci, era înainte de război, că preţurile la electricitate nu vor scădea în viitorul previzibil, pentru că avem şi efortul de a elimina energia poluantă face să taxăm foarte mult energia poluantă, cea din cărbune şi din gaz, şi asta va ţine preţul destul de sus.
Înainte de război, credeam şi speram că preţul la gaze va scădea. Odată ce trece iarna scade consumul şi tradiţional preţul la gaze scade.
Deci undeva mă aşteptam la o scădere a preţului la gaz în aprilie, dar mă aşteptam ca preţul la electricitate să rămână destul de sus. Deci undeva m-a confirmat pe jumătate realitate.
Deci preţul la energie a rămas sus, preţul la gaze a rămas sus. Din cauza războiul nu văd o posibilitate nici la gaze ca preţul să scadă”, a afirmat Bogdan Chiriţoiu, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.
În tandem cu previziunile conturate de Consiliul Concurenței, nici Banca Națională a României nu se așteaptă să scăpăm prea curând de valul de scumpiri.
„Prognoza actualizată evidențiază o nouă deteriorare considerabilă a perspectivei inflației, […] sub impactul puternic al șocurilor globale pe partea ofertei, amplificate și prelungite de războiul din Ucraina și de sancțiunile impuse Rusiei”, arată BNR, într-un comunicat de presă transmis marți.
BNR se așteaptă, totuși, să înregistrăm o scădere a inflației în anul următor.
„Prin urmare, dinamica inflației va urca probabil considerabil peste nivelurile previzionate anterior și va coborî la niveluri de o cifră doar în semestrul II 2023, rămânând deasupra intervalului țintei la finele orizontului prognozei”, arată BNR.