Conflictul de proporții care stă să izbucnească la sud de Rusia. Nou incident după tensiunile dintre Armenia și Azerbaijan

Conflictul de proporții care stă să izbucnească la sud de Rusia. Nou incident după tensiunile dintre Armenia și Azerbaijan

Un conflict mai vechi este pe cale să reizbucnească, la sud de Rusia. S-au raportat împușcături, miercuri, între gărzile care patrulau la granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan, au anunțat agențiile de presă ruse, citând serviciul de frontieră kârgâz.

Conflict de amploare la sud de Rusia

În timp ce în ultimii ani au avut loc frecvente încăierări de-a lungul graniței, ultimul incident urmează luptelor de marți dintre alte două foste republici sovietice, Azerbaidjan și Armenia, care au fost cele mai mortale din 2020 încoace.

Serviciul de frontieră din Kârgâzstan a declarat că gărzile tadjice au deschis focul după ce li s-a cerut să părăsească „pozițiile de luptă” de-a lungul frontierei, iar gărzile kârgâze au folosit arme ca răspuns, a precizat agenția de presă de stat rusă RIA.

În luna martie a anului curent, autoritățile din Kârgâzstan și Tadjikistan au purtat discuții după ce un schimb de focuri de armă a ucis o persoană și a rănit o alta în apropierea unui segment disputat al graniței dintre vecinii din Asia Centrală.

Oficialii din districtul Batken din Kârgâzstan și din regiunea Sughd din Tadjikistan au purtat discuții pe 10 martie, după ce gărzile de frontieră din cele două părți au făcut un schimb de focuri mai devreme în cursul zilei.

Serviciul kârgâzgâz al poliției de frontieră din Kârgâzstan a declarat că incidentul a avut loc după ce gărzile de frontieră tadjice au intrat într-o zonă disputată și au cerut gărzilor kârgâzești să plece.

Victime în schimbul de focuri de armă de la graniță

Serviciul a declarat pentru RFE/RL că părțile au convenit în cadrul discuțiilor să investigheze incidentul separat. Nu au existat victime în rândul polițiștilor de frontieră kirghizi.

Nu a existat nicio declarație oficială din partea Tadjikistanului cu privire la această situație, dar localnicii din apropierea locului unde a avut loc incidentul au declarat pentru RFE/RL că un polițist de frontieră tadjik a fost ucis și un civil a fost rănit în schimbul de focuri de armă.

Incidentul a avut loc la mai puțin de două luni după ce au izbucnit ciocniri de-a lungul unui segment al frontierei slab demarcate a celor două țări, în urma unei confruntări legate de un drum blocat la sfârșitul lunii ianuarie.

Comitetul de Stat pentru Securitate Națională din Tadjikistan a declarat atunci că doi civili au fost uciși și 10 persoane au fost rănite, inclusiv șase membri ai personalului de securitate și patru civili.

Autoritățile din Kârgâzstan au declarat că 12 kârgâzi au fost grav răniți și că peste 24.200 de kârgâzi au fost evacuați din zona luptelor.

Aproape jumătate din granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan, lungă de 970 de kilometri, nu a fost încă demarcată, ceea ce a dus la tensiuni frecvente de când cele două țări și-au obținut independența după destrămarea Uniunii Sovietice, în urmă cu mai bine de trei decenii.

Multe zone de frontieră din Asia Centrală au fost disputate de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Situația este deosebit de complicată în apropierea numeroaselor exclave din Valea volatilă Ferghana, unde se întâlnesc granițele Tadjikistanului, Kârgâzstanului și Uzbekistanului.

În aprilie 2021, ciocnirile care au implicat personal militar de-a lungul graniței dintre Tadjikistan și Kârgâzstan s-au soldat cu zeci de morți de ambele părți.