01 nov. 2022 | 12:04

Condamnați pe nedrept pentru o crimă celebră, doi bărbați vor primi despăgubiri de peste 30 de milioane de euro. Au trecut 50 de ani de la încarcerarea lor, în New York

ULTIMA ORĂ
Condamnați pe nedrept pentru o crimă celebră, doi bărbați vor primi despăgubiri de peste 30 de milioane de euro. Au trecut 50 de ani de la încarcerarea lor, în New York

Orașul New York soluționează procesele intentate în numele a doi bărbați care au fost exonerați anul trecut pentru asasinarea lui Malcolm X în 1965, acceptând să plătească 26 de milioane de dolari pentru condamnările nedrepte care i-au făcut pe ambii bărbați să petreacă zeci de ani în spatele gratiilor.

Statul va plăti încă 10 milioane de dolari. David Shanies, un avocat care îi reprezintă pe bărbați, a confirmat duminică înțelegerile.

„Muhammad Aziz, Khalil Islam și familiile lor au suferit din cauza acestor condamnări nedrepte timp de peste 50 de ani”, a declarat Shanies într-un e-mail. „Orașul a recunoscut nedreptățile grave făcute aici și laud sinceritatea și rapiditatea cu care Biroul Controlorului și Consilierul Corporației s-au mișcat pentru a rezolva procesele.”

Shanies a declarat că soluțiile de soluționare trimit un mesaj că „comportamentul necorespunzător al poliției și al procurorilor provoacă daune enorme și trebuie să rămânem vigilenți pentru a identifica și corecta nedreptățile”.

Anul trecut, un judecător din Manhattan a respins condamnările lui Aziz, acum în vârstă de 84 de ani, și a lui Islam, care a murit în 2009, după ce procurorii au declarat că noi dovezi de intimidare a martorilor și de suprimare a probelor disculpatorii au subminat cazul împotriva bărbaților. Procurorul districtual de atunci, Cyrus Vance Jr., și-a cerut scuze pentru „încălcările grave și inacceptabile ale legii și ale încrederii publice” de către forțele de ordine.

Departamentul juridic al orașului New York, prin intermediul unui purtător de cuvânt, a declarat duminică că „susține” opinia lui Vance potrivit căreia bărbații au fost condamnați pe nedrept, iar acordul financiar „aduce o oarecare măsură de dreptate persoanelor care au petrecut zeci de ani în închisoare și au purtat stigmatul de a fi acuzate pe nedrept de uciderea unei figuri emblematice”.

Shanies a declarat că în următoarele săptămâni documentele acordului vor fi semnate, iar instanța din New York care se ocupă de problemele succesorale va trebui să aprobe acordul pentru averea lui Islam. Suma totală de 36 de milioane de dolari va fi împărțită în mod egal între Aziz și Islam.

Aziz și Islam, care și-au susținut de la început nevinovăția în cazul crimei din 1965 de la Audubon Ballroom din Upper Manhattan, au fost eliberați condiționat în anii 1980.

Malcom X, unul dintre reperele naționale americane

Malcolm X a dobândit notorietate națională ca voce a Națiunii Islamului, îndemnând persoanele de culoare să își revendice drepturile civile „prin orice mijloace necesare”. Autobiografia sa, scrisă împreună cu Alex Haley, rămâne o lucrare clasică a literaturii americane moderne.

Spre sfârșitul vieții lui Malcolm X, acesta s-a despărțit de organizația musulmanilor negri și, după o călătorie la Mecca, a început să vorbească despre potențialul de unitate rasială. Acest lucru i-a atras mânia unora din Națiunea Islamului, care îl vedeau ca pe un trădător.

A fost împușcat mortal în timp ce începea un discurs la 21 februarie 1965. Avea 39 de ani.

Aziz și Islam, pe atunci cunoscuți sub numele de Norman Butler și Thomas Johnson, și un al treilea bărbat au fost condamnați pentru crimă în martie 1966. Ei au fost condamnați la închisoare pe viață.

Cel de-al treilea bărbat, Mujahid Abdul Halim – cunoscut și sub numele de Talmadge Hayer și Thomas Hagan – a recunoscut că l-a împușcat pe Malcolm X, dar a declarat că nici Aziz, nici Islam nu au fost implicați. Cei doi au oferit alibiuri și nicio dovadă fizică nu i-a legat de crimă. Cazul s-a bazat pe martori oculari, deși au existat neconcordanțe în declarațiile acestora.

Avocații lui Aziz și Islam au declarat în plângeri că atât Aziz, cât și Islam se aflau la casele lor din Bronx când Malcolm X a fost ucis. Aceștia au declarat că Aziz a petrecut 20 de ani în închisoare și peste 55 de ani trăind cu greutățile și indignarea aferente faptului de a fi catalogat pe nedrept drept un criminal condamnat pentru uciderea unuia dintre cei mai importanți lideri ai drepturilor civile din istorie.

Islam a petrecut 22 de ani în închisoare și a murit încă sperând să își reabiliteze numele.