Complet interzis de la 1 septembrie, în România: s-a schimbat legea pentru acești români

Complet interzis de la 1 septembrie, în România: s-a schimbat legea pentru acești români

De la 1 septembrie, se schimbă regulile jocului în România. O serie de practici care erau trecute cu vederea până acum, vor fi total interzise începând cu această dată.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dat presei un comunicat prin care a anunțat că a semnat ordinul de ministru care va schimba felul cum sunt percepute școlile din România, începând cu noul an școlar.

România se aliniază prezentului: gata cu fondul clasei și fondul școlii

Ani de zile, fondul școlii și fondul clasei erau practici absolut normale în România, în ciuda faptului că, în anumite cazuri, se punea presiune pe elevi și părinți ca să achite sumele decise de conducerea unei școli, totul ca mai apoi părinții să nu primească la la schimb nicio chitanță care să dovedească achitarea respectivei sume, fiind notați „la caiet”.

Ba mai mult, nimeni nu dădea socoteală cu privire la modul în care se cheltuie acești bani, elevii care alegeau să nu plătească ori, după caz, nu aveau situația financiară de așa natură, fiind supuși amenițărilor, ba chiar avertizați că riscă să nu li se încheie media, ori să li se scadă nota la purtare. Desigur, acest tip de comportament nu era oficial și nici valabil în toate școlile, însă exista în suficiente dintre ele încât practica să se transforme într-un „mit urban”.

De la 1 septembrie, în România, nu va mai fi voie ca profesorii să strângă bani de la elevi/părinți.

Mai mult, potrivit aceluiași ordin de ministru, profesorii vor încheia, de acum, doar o singură medie, numărul de note, la fiecare disciplină fiind de maxim trei ori mai mare decât numărul de ore săptămânale.

În plus, tot de la 1 septembrie, școala din România va miza mai mult pe catalogul electronic și mai puțin pe cel fizic, astfel încât să se facă trecerea mai ușor la tehnologizarea sistemului.

În mod evident, ultima dispoziție va fi un pic mai greu de aplicat în cazul anumitor localități rurale, unde sărăcia devine sinonim cu prezentul.