24 feb. 2022 | 09:40

Comoara României rămâne neexploatată, iar românii sunt primii care vor plăti pentru asta: s-au semnat actele

ACTUALITATE
Comoara României rămâne neexploatată, iar românii sunt primii care vor plăti pentru asta: s-au semnat actele

De mai bine de un deceniu, se discută despre exploatarea depozitelor de gaze naturale din Marea Neagră. Din păcate, deși inițiativa ar putea micșora semnificativ facturile la energie ale românilor, mai avem mult de așteptat ca asta să se întâmple.

Guvernul României ar fi trebuit să treacă prin mai multe proceduri pentru a începe exploatarea comercială a Neptun Deep, denumirea dată depozitelor de gaz din Marea Neagră. Din păcate, la solicitarea ExxonMobil și OMV Petrom, titularii depozitelor, Guvernul a semnat amânarea termenului până la care companiile trebuie să declare oficial că zăcămintele descoperite de Neptun Deep au valoare comercială și, în consecință, pot fi exploatate în condiții de rentabilitate economică.

Gazele din Marea Neagră rămâne neexploatate, în timp ce românii sunt îngropați de facturi la gaz

Ca referință, ExxonMobil și OMV Petrom au solicitat această amânare tot din cauza Guvernului. Nu de alta, dar autoritățile de la București nu s-au ținut până la această oră de cuvânt în ceea ce privește modificarea legii offshore. În acest context, oficialii OMV au anunțat cât se poate de clar că, din cauza respectivei legi, decizia finală de investiție în proiectul Neptun Deep va fi amânată pentru 2023.

De partea cealaltă a baricadei, subsidiara locală a ExxonMobil ar fi trebuit să intre în posesia Romgaz contra sumei de 1 miliard de dolari. ExxonMobil deține 50% din drepturile asupra Neptun Deep. Finalizarea tranzacției nu s-a mai produs însă, din cauza ”necesității de a clarifica anumite detalii de implementare.”

Indiferent de detaliile contextuale, Legea Petrolului prevede că lucrările de dezvoltare și exploatare a zăcămintelor comerciale de petrol se pot executa numai pentru rezerve confirmate de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), la propunerea titularilor de acord petrolier. „Având în vedere că etapa de dezvoltare offshore în ape de mare adâncime, cum este cazul în perimetrul XIX Neptun, implică investiții masive în tehnologie sofisticată, este necesar să se asigure că există un nivel ridicat de rezerve petroliere exploatabile economic pentru a justifica trecerea la faza de dezvoltare a zăcămintelor, în urma declarării acestora drept descoperiri comerciale”, se arată în nota de fundamentare a HG adoptate miercuri, întocmită de ANRM.

În final, va mai trece mult timp până când vor scădea facturile la energie ale românilor. „Pe lângă aceasta, este nevoie de o perioadă suficientă în vederea creării infrastructurii și capacităților de producție offshore și pentru exploatarea resurselor comerciale potențiale. Pandemia de COVID-19 a dus la întreruperea activităților economice și a operațiunilor atât în România, cât și în industria globală de petrol și gaze; este de așteptat ca tulburările economice grave și fără precedent – cauzate atât de pandemie, cât și de măsurile de combatere a acesteia – să persiste și este posibil ca acestea să se agraveze odată cu reapariția bolii; printre consecințele acestora este inclusă și periclitarea imediată și severă a activităților petroliere de explorare, precum și a activităților privind potențiale investiții; în plus, pandemia a exacerbat incertitudinile cu privire la posibilitatea de a menține un ritm adecvat de obținere a avizelor și autorizațiilor necesare derulării unor noi investiții pentru punerea în exploatarea a resurselor descoperite”, se menționează în același document semnat de către autorități.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele