08 aug. 2022 | 10:05

Comoara din adâncurile României care ne-ar micșora facturile la energie pentru mulți ani, confirmată la Caragele

ACTUALITATE
Comoara din adâncurile României care ne-ar micșora facturile la energie pentru mulți ani, confirmată la Caragele

Majoritatea țărilor din Europa caută soluții pentru a reduce dependența de gazele naturale rusești. Întâmplarea face că România se află într-o poziție privilegiată din acest punct de vedere și nu discutăm doar de depozitele din Marea Neagră ce așteaptă să fie exploatate.

Virgil Popescu este ministrul Energiei, iar în urmă cu câteva zile a fost invitat la podcastul EVZ Capital. În acel context, a oferit mai multe informații despre depozitele de gaze naturale ale României, mai ales cele care nu se află la această oră în exploatare și, în condiții ideale, ar putea rezolva, măcar parțial, criza energetică pe care o întâmpină bătrânul continent.

Caragele Buzau zacamant gaze naturale

Zona Caragele, judeţul Buzău

Gazele de la Caragele, o mină de aur pentru români

„Există la Caragele. Romgaz a scos la licitație partea de săpare de sonde. Deci sunt în programul de investiție a Romgazului, extracția de gaze din Caragele, de adâncime, unde există deja o sondă din care se extrage”, a declarat Virgil Popescu, în cadrul podcastului România lui Cristache.

În contextul în care s-a vehiculat că depozitul de la Caragele ar putea fi de nivelul celui de la Marea Neagră, ministrul a oferit mai multe detalii pe marginea subiectului și, dintr-un punct de vedere, și-a manifestat rezervele.  ”Perimetrul este destul de mare. Eu sunt mai rezervat cu privire la a fi optimist că acolo s-ar găsi cât e în Marea Neagră. Nu cred că e chiar ca în Marea Neagră. Eu sunt rezervat. Romgaz e o companie listată și nu m-aș aventura să dau cifre. Este un perimetru bun și foarte bun de exploatat al Romgaz-ului și trebuie scos gazul de-acolo”, a adăugat oficialul guvernamental

Partea proastă pentru români este că nu avem o soluție pe termen scurt. Orice eforturi de exploatare, indiferent dacă vorbim de Marea Neagră sau Caragele, în județul Buzău, vor dura mulți ani de acum înainte. ”Avem mai mult gaz decât ar fi necesar; sper să reușim acest lucru și sunt sigur că vom reuși acest lucru spre sfârșitul anului 2026 (…) Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) va scoate alte loturi, alte câmpuri pentru explorare, pentru că mai există câmpuri cu gaze naturale. Nu a mai fost o rundă cu licitații de peste zece ani de zile”, a mai spus ministrul.

Ca referință, România este al doilea cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, atingând performanța de a-și asigura 70% din consum în 2021. Din păcate, în ultimii 10 ani, nu a făcut nimic pentru a-și consolida avantajul în fața occidentului. Din acest motiv, a pierdut 20% din producție și, în continuare, are nevoie de gaz rusesc.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele