Cod roșu și portocaliu de caniculă în Spania. MAE, mesaj pentru românii care pleacă în vacanță

Cod roșu și portocaliu de caniculă în Spania. MAE, mesaj pentru românii care pleacă în vacanță

Meteorologii spanioli au emis Cod roșu și portocaliu de caniculă pentru Andaluzia şi Extremadura. Românii care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în aceste comunităţi autonome sunt atenționați de Ministerul Afacerilor Externe din România să aibă grijă. În caz de urgență, turiștii pot apela mai multe numere de telefon puse la dispoziție de MAE.

Atenționare de călătorie pentru românii care pleacă în Spania

Ministerul Afacerilor Externe îi anunță pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în comunităţile autonome Andaluzia şi Extremadura din Spania că Agenţia Meteorologică de Stat – AEMET a emis Cod roşu şi portocaliu de caniculă pentru marți, 26 iulie.

MAE are un mesaj important

Turiștii pot cere asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Sevilla: +34954233243, +34954230947, +34954624053, +34954624070. Apelurile vor fi redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă, potrivit MAE.

De asemenea, persoanele care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie și numărul de telefon de permanenţă al Consulatului General al României la Sevilla: + 34648212169, explică Ministerul Afacerilor Externe.

Totodată, oficialii români recomandă consultarea paginilor de internet www.meteoalarm.org, sevilla.mae.ro, www.mae.ro şi reamintesc că turiștii care merg în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, unde găsesc informaţii şi sfaturi cheie.

Val de căldură în Andaluzia

Între timp, Sevilla, un oraș cu 700.000 de locuitori din sudul Spaniei, se confruntă deja cu cel de-al patrulea val de căldură major al verii, parte a unui sezon record de temperaturi ridicate în toată Europa. Dar acesta este puțin diferit, deoarece este primul din lume care primește un nume oficial: Zoe.

Luna trecută, autoritățile locale au lansat un nou sistem de clasificare a valurilor de căldură, conceput să monitorizeze nu doar temperaturile ridicate, ci și modul în care acestea interacționează cu alți factori, cum ar fi umiditatea și ora din zi. Zoe va aduce maxime de 45 de grade în timpul zilei. Vara anului 2022 a provocat sute de incendii în țări precum Spania, Portugalia, Franța și SUA. Spania speră că, dacă populația va auzi despre „valul de căldură Zoe”, oamenii vor asculta avertismentele emise în timpul valurilor de căldură.