Clarificări oficiale. Cum pot plăti țările europene pentru gazul rusesc fără să încalce sancțiunile
Comisia Europeană a lansat un ghid adresat tuturor statelor membre care vor să ia gaze rusești fără să încalce sancțiunile impuse de blocul comunitar, împotriva Moscovei.
Ghid pentru statele UE. Cum pot plăti țările membre pentru gazele rușilor
Instituția europeană le dăduse asigurări țărilor membre că ar putea să achite gazele rusești fără a încălca sancţiunile UE împotriva Kremlinului.
În ghid se specifică faptul că Uniunea Europeană nu împiedică companiile să deschidă un cont la o bancă desemnată, acestea având posibilitatea de a plăti pentru gazele ruseşti, atâta timp cât o fac în moneda convenită în contractele lor existente, şi declară tranzacţia încheiată atunci când acea monedă este plătită.
Kremlinul a decis luna trecută sistarea de gaze către Polonia şi Bulgaria pentru că au refuzat să se conformeze cererii sale de plată în ruble.
Tot mai multe statete ale Uniunii ceruseră mai multe detalii de la Bruxelles în ceea ce privește condițiile de a continua să cumpere gaze, folosite la încălzirea locuinţelor, producerea de electricitate şi alimentarea cu energie a fabricilor din Europa.
Comisarul european pentru energie Kadri Simson spunea la începutul acestei luni că cererea Rusiei pentru achitarea achizițiilor de gaz în ruble este „o modificare unilaterală și nejustificată a contractelor și este legitim să o respingem”
„97% din contractele (încheiate de companiile europene) specifică moneda de plată și aceasta este fie euro, fie dolarul american. Plățile sunt așteptate la jumătatea lunii mai, iar majoritatea companiilor vor respecta regulile din contracte. A plăti în ruble prin mecanismul de conversie gestionat de autorităţile publice ruse şi un al doilea cont dedicat în acest scop la Gazprombank reprezintă o încălcare a sancţiunilor şi nu poate fi acceptat”, a dat asigurări aceasta.
Vladimir Putin a solicitat statelor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să adopte o varinată în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.
Citește și: Ce se întâmplă dacă Rusia taie gazul în Europa: decizia vine de la Bruxelles și ne ajută pe toți