Ciupercile, mai sănătoase decât știam: de ce ar trebui să le mâncăm mai des
Ciupercile au devenit, în ultima perioada, unul dintre cele mai apreciate alimente, în întreaga lume. Acest lucru se aplică, deopotrivă, și pentru locuitorii țării noastre.
Dincolo de gustul bun pe care acestea îl au, există un motiv suplimentar pentru care ar trebui să mâncați ciuperci mai des.
Cercetătorii spun că ciupercile ar combate depresia
Conform unor studii recente, cei care mănâncă des ciuperci (în diverse combinații culinare) au șanse mult mai scăzute de a pica în depresie. Cercetătorii au descoperit că ciupercile ar împiedica „boala sufletului” să se instaleze. Iar dacă nu o împiedică, în mod cert măcar o ameliorează, ceea ce este, în definitiv, un plus.
De menționat că studiile se află, în acest moment, în derulare, așadar ipotezele nu sunt încă definitivate. Cu alte cuvinte, nu se știe ce substanță, din componența ciupercilor, este responsabilă pentru combaterea depresiei, la om. Se studiază, în acest moment, mai multe dintre acestea, după cum urmează să vedem.
Acest studiu a fost efectuat pe 24.000 de adulți, din Statele Unite ale Americii, între anii 2005 și 2016.
„El (n.r. „studiul”) a mai scos la iveală faptul că ciupercile ar ajuta și în cazul altor boli”, a spus Joshua Muscat, cercetător la Universitatea de Stat din Pennsylvania.
Cele albe (Agaricus bisporus) sunt ciupercile cel mai des consumate în SUA și sunt pline de potasiu, despre care se crede că ajută la reducerea anxietății. Despre alte ciuperci comestibile, cum ar fi coama leului, se știe că ele conțin factori neurotrofici, care au legătură directă cu sănătatea creierului, precum și agenți antiinflamatori, despre care se crede că ajută la atenuarea simptomelor depresiei.
S-a mai descoperit că ciupercile au, în componența lor, o varietate de vitamine, minerale și antioxidanți care ar putea contribui la efecte antidepresive. Aceste studii vor trebui să fie supuse la mai multe anailze moleculare, clinice și epidemiologice, până să se tragă o concluzie finală.
Există, de asemenea, și un antioxidant puternic, cunoscut sub numele de ergotioneină, conținut în ciuperci, pe care oamenii de știință îl au în vedere, atunci când vorbim despre aceste studii.