Cine este vinovat pentru avariile la Nord Stream. Rusia și NATO au variante diferite

Cine este vinovat pentru avariile la Nord Stream. Rusia și NATO au variante diferite

Noi scurgeri de gaze la conductele Nord Stream din Marea Baltică au fost detectate joi, 29 septembrie. NATO și UE au acuzat Rusia de sabotaj, în timp ce Moscova, prin vocea Mariei Zaharova, susține că avariile au avut loc într-un spațiu care este „complet sub controlul agențiilor de informații americane”.

Maria Zaharova a găsit „vinovatul” pentru avariile la Nord Stream

Ministerul de Externe al Rusiei a reluat, joi, acuzațiile la adresa SUA cu privire la sabotajul de la gazoductul Nord Stream. Purtătoarea de cuvânt, Maria Zaharova, spune că scurgerile de gaze au avut loc într-un spațiu care este „complet sub controlul agențiilor de informații americane”.

Purtătoarea de cuvânt a lui Serghei Lavrov a reînnoit afirmațiile sale prin care acuză Statele Unite că sunt responsabile de avariile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2. Potrivit Mariei Zaharova, SUA au „control complet” asupra apelor din jurul Danemarcei și Suediei unde s-au produs scurgerile, cea mai recentă fiind descoperită de paza de coastă suedeză în această dimineață.

„S-a întâmplat în spațiul economic și comercial al Danemarcei și al Suediei. Acestea sunt țări aflate în sfera NATO. Sunt țări controlate complet de serviciile americane de informații”, a transmis Zaharova, fără să arate dovezi care să susțină teoria că „SUA controlează direct Suedia și Danemarca”.

NATO: „Conductele au fost lovite intenționat”

În aceeași zi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat „acte de sabotaj deliberate, nechibzuite şi iresponsabile” la gazoductele Nord Stream 1 și 2. Potrivit alianței militare, un atac deliberat împotriva infrastructurii aliaţilor va primi un răspuns hotărât.

„Toate informaţiile disponibile în prezent indică faptul că acesta este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nesăbuite şi iresponsabile. Aceste scurgeri cauzează riscuri pentru navigaţie şi pagube substanţiale pentru mediu. Susţinem investigaţiile aflate în desfăşurare pentru a afla originea pagubelor. Noi, ca Aliaţi, suntem angajaţi să fim pregătiţi să descurajăm şi să ne apărăm împotriva utilizării coercitive a energiei şi a altor tactici hibride de către actori statali şi non-statali. Orice atac deliberat împotriva infrastructurii esenţiale a Aliaţilor va fi întâmpinat cu un răspuns unit şi hotărât”, a avertizat NATO.

Unde au fost descoperite scurgerile de gaze

Patru scurgeri de gaze din conductele Nord Stream 1 şi 2, ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, au fost detectate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei. Livrările de gaze rusești prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite recent, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare din cauza sancţiunilor europene impuse Moscovei după declanșarea războiului.

Ipoteza unui „sabotaj” este des vehiculată de oficialii lumii pentru a explica avariile de la Nord Stream 1 şi 2, dar nu se știe exact cum s-a întâmplat totul. Sunt luate în calcul mai multe variante, inclusiv a unor submarine-spion sau a unor drone mină. Occidentul dă vina pe Rusia, care neagă orice implicare.