22 mart. 2022 | 12:48

Cine este comandantul de top al Rusiei în Ucraina? SUA încearcă să afle cine coordonează mișcarea trupelor

ULTIMA ORĂ
Cine este comandantul de top al Rusiei în Ucraina? SUA încearcă să afle cine coordonează mișcarea trupelor

SUA nu au reușit să stabilească dacă Rusia a desemnat un comandant militar responsabil de conducerea războiului țării în Ucraina, potrivit mai multor surse familiare cu acest lucru, ceva despre care actualii și foștii oficiali ai apărării spun că este probabil un factor cheie la aparenta stângăcie și dezorganizarea asaltului rusesc.

Cine este comandantul de top al Rusiei în Ucraina?

Fără un comandant de top, la nivelul întregului teatru, pe teren sau în apropierea Ucrainei, unitățile din diferite districte militare rusești care operează în diferite părți ale Ucrainei par să concureze pentru resurse, mai degrabă, decât să-și coordoneze eforturile, potrivit a doi oficiali americani ai apărării.

Unitățile care participă la diferite ofensive rusești în Ucraina nu au reușit să se conecteze, spun aceste surse și, de fapt, par să acționeze independent, fără un design operațional global.

De asemenea, forțele ruse par să aibă probleme semnificative de comunicare. Soldații și comandanții au folosit uneori telefoane mobile comerciale și alte canale nesigure pentru a vorbi între ei, făcând comunicațiile lor mai ușor de interceptat și ajutând Ucraina să dezvolte ținte pentru propriile lor contraatacuri. Totul a dus la ceea ce spun aceste surse a fost o operațiune dezarticulată, și uneori haotică, care a surprins oficialii americani și occidentali.

„Unul dintre principiile războiului este unitatea de comandă. Asta înseamnă că cineva trebuie să fie responsabilul general pentru a coordona incendiile, direcționează logistica, angajează forțe de rezervă, măsoară succesul(și eșecul diferitelor „aripi” ale operațiunii și ajustează acțiunile în funcție de aceasta”, a spus analistul militar la CNN, generalul în retragere Mark Hertling, fost comandant al armatei SUA în Europa”.

Din punct de vedere istoric, au existat cazuri în care Rusia a făcut publice acest tip de informații, dar Ministerul Apărării nu a făcut nicio referire la un comandant de vârf pentru operațiunile din Ucraina și nu a răspuns solicitării CNN de a comenta acest subiect.

Și, deși este posibil ca Rusia să fi desemnat în liniște un comandant de vârf pentru a supraveghea invazia, chiar dacă SUA nu a reușit să identifice acel individ, starea operațiunilor de luptă ar sugera că „este inept”, potrivit lui Hertling.

Următoarea escaladare a lui Putin ar putea fi un atac cibernetic direct asupra SUA

Cea mai îngrijorătoare concluzie din avertismentul președintelui Joe Biden că există „informații în evoluție” că Rusia explorează opțiuni pentru atacuri cibernetice este că agențiile de spionaj americane au fost la îndemână până acum în prezicerea mișcărilor lui Vladimir Putin.

A fost întotdeauna posibil ca liderul rus să încerce să impună represalii directe asupra guvernului SUA și americanilor pentru sprijinul acordat ucrainenilor și sancțiuni paralizante asupra Rusiei după invazia sa brutală.

Putin și-ar putea întoarce agențiile de informații sau bandele criminale aferente împotriva departamentelor guvernamentale americane, spitalelor, infrastructurii critice și utilităților. Deschiderea unui front cibernetic, sau cel puțin aluzie la unul, ar fi în concordanță cu strategia de escaladare a lui Putin, aruncând foc înfricoșător asupra civililor ucraineni și utilizând rachete hipersonice de nouă generație.

Dar întrebarea cheie este dacă liderul rus ar risca un conflict cibernetic complet cu Washington, care, după cum a raportat CNN săptămâna trecută, are capabilități înfricoșătoare care ar putea depăși arsenalul Rusiei și ar putea oferi rapid lovituri devastatoare împotriva infrastructurii critice ruse.

„Amploarea capacității cibernetice a Rusiei este destul de importantă. Putin nu a folosit-o încă, dar face parte din cartea lui de joc”, a avertizat Biden luni într-o declarație scrisă.