31 oct. 2022 | 17:19

Cine are aur în casă dă lovitura în 2023: cât va ajunge să coste, dacă știam asta, vindeam casa și cumpăram lingouri

ACTUALITATE
Cine are aur în casă dă lovitura în 2023: cât va ajunge să coste, dacă știam asta, vindeam casa și cumpăram lingouri

Vești bune pentru românii care au bijuterii din aur sau chiar lingouri. Prețul metalului prețios va crește puternic în perioada următoare – spun analiștii.

Traversăm o perioadă marcată de instabilitate pe piețele financiare. Crizele inflaționiste, cele energetice, scumpirile și tensiunile geopolitice conturează un tablou economic sumbru la nivel mondial, iar lipsa de predictibilitate este literă de lege.

În ultimele decenii, de-a lungul crizelor ce s-au succedat, investitorii și-au ales diferite active în care să-și plaseze banii, pentru a-i proteja.

Nici crizele din prezent nu sunt o excepție. Vedem, de exemplu, cum piața crypto și-a pierdut din strălucire, deoarece investitorii evită acum activele speculante, activele considerate volatile și cele cu risc mare și se îndreaptă către activele mai sigure, cele ce au adus de-a lungul timpului o oarecare stabilitate și siguranță.

Așa este aurul. În contextul dificil și incert din acest moment, analiștii economici anticipează că prețul aurului va crește substanțial, pe fondul deprecierii dolarului american, dar și a altor date din piață referitoare la evoluția economică, dar și a dobânzilor aplicate de Banca Federală a SUA.

Te îmbogățești fără să faci nimic

Craig Erlam, Senior Market Analyst, UK & EMEA, OANDA, transmite că „un dolar mai slab a fost o veste bună pentru investitorii de lingouri, dar câștigurile ar trebui să fie limitate cu mult înainte de nivelul de 1.700 dolari. Randamentele trezoreriei au scăzut în mod constant și acest lucru a contribuit ca aurul care nu poartă dobândă să pară mai atractiv”.

Dacă deții metal galben, poți spune că ai dat lovitura. Conform expertului, „peste încă o săptămână, preţul aurului ar putea avea o erupție plăcută peste nivelul de 1.700 de dolari„.

„Dacă este să ne uitam la imaginea de asamblu, majoritatea mărfurilor tranzacţionate au preţul în scădere ( petrol, argint, cupru), nu doar aurul. De asemenea, preţul multor valute a scăzut în raport cu dolarul. Motivul pentru care acest lucru se întâmplă este din cauza faptului că majoritatea lichidităţilor la nivel internaţional sunt asigurate în dolari. Totodată, majoritatea finanţărilor se fac tot în dolari”, a declarat, la rândul său, Victor Dima, director de trezorerie, Tavex.