Cinci situri sacre antice de pe glob: ce mistere ascund
De la Stonehenge până la piramida Chichen Itza din Mexic, de la pietrele misterioase din Mongolia până la orașe pentru a onora morții, situri antice construite de oameni care încearcă să dea sens vieții, morții și universului sunt împrăștiate pe întreaga planetă.
Sensul vieții este un mister cu care s-au luptat culturile de-a lungul veacurilor. A dus la crearea de locuri sfinte, cu oameni de pe întreaga planetă construind minuni arhitecturale pentru a-și onora zeii, în timp ce alții venerează măreția naturii, găsind conexiuni semnificative în pădurile și munții sacri. Civilizațiile antice au făcut tot posibilul să marcheze solstițiile și echinocțiurile, să comunice cu strămoșii sau să se închine spiritelor. Ceea ce au în comun toate aceste locuri este că oamenii încearcă să dea un sens vieții, morții și universului.
Această căutare a sensului se află în centrul celei mai recente cărți a fotografului canadian Chris Rainier, Sacred: In Search of Meaning, care documentează locuri și peisaje spirituale din întreaga lume. Și-a petrecut ultimii 40 de ani concentrându-se pe culturile tradiționale.
Aleea oaselor de balenă, Rusia
Pe insula îndepărtată, bătută de vânt, Yttygran, o insulă minusculă din Marea Bering a Siberiei, există un aranjament de coaste și vertebre de balenă gigant, cunoscut sub numele de „Aleea osului de balenă”. Pasajul de 550 de metri lungime, care iese din pământ lângă ocean, este o priveliște ciudată, ușor înspăimântătoare.
„Eram pe o navă de expediție National Geographic în nord-estul Siberiei, în Arctica Rusă, și am găsit aceste structuri antice de oase de balenă construite de un popor pre-inuit numit Yupik, despre care se crede că au aproximativ 2.000 de ani”, a explicat Rainier.
„În multe dintre aceste situri, au fost găsite artefacte în apropiere. Teoria arheologică este că acest sit este un loc unde oamenii se adunau. Ei ridicau oasele de balenă și puneau piei, cum ar fi bou sau urs polar, deasupra structurii, pentru a crea o sală de adunare. Ar fi avut întâlniri sacre în interior. Tot ce a mai rămas acum sunt oasele de balenă”.
Hegra, Arabia Saudită
Hegra a fost al doilea oraș al nabateenilor, care și-au construit renumita capitală, Petra, la peste 500 km spre nord-vest, în ceea ce este acum Iordania. Situat în regiunea AlUla din Arabia Saudită, orașul antic de piatră (cunoscut de musulmani sub numele de Al-Hijr și, de asemenea, ca Mada’in Salih) are rădăcini încă din secolul I î.Hr. Este, de asemenea, primul sit al Patrimoniului Mondial Unesco din țară, care găzduiește peste o sută de morminte bine conservate, cu fațade elaborate sculptate în aflorimentele de gresie.
Amprente de mâini Anasazi, Statele Unite ale Americii
Arta rupestre antică se găsește în sud-vestul SUA, în special în Utah, New Mexico, Arizona și Colorado. Cunoscute sub numele de petroglife, imaginile – dintre care multe au fost create de culturile Fremont și Anasazi – prezintă adesea figuri umane, animale, arme de vânătoare și amprente de mâini. Siturile sunt considerate sacre de mulți nativi americani, care le văd drept conexiuni valoroase cu trecutul și moștenirea lor culturală.
Pietre antice de cerb, Mongolia
Mongolia este o țară remarcabilă, cu o istorie bogată. Megaliții antici, cunoscuți sub denumirea de „pietre de cerb” și de obicei fabricați din granit, sunt adesea văzuți în țară.
„Există locuri de înmormântare antice împrăștiate în nordul Mongoliei. Vei trece cu mașina prin savană și vei vedea un morman imens de pietre sau bolovani. În interiorul lor ar fi locul de înmormântare al unui războinic foarte respectat. Îngropate în bolovani sunt artefacte, cum ar fi săbii, cutii de bijuterii și diversele bunuri pe care le-ar fi adunat un războinic de-a lungul vieții”, a spus Rainier.
„Mongolii au o legătură profundă cu trecutul lor”, a spus Rainier. „Pietrile de cerb sunt considerate foarte sacre și importante în cultura mongolă”.
Angkor Wat, Cambodia
Celebrul complex de templu Angkor Wat este cel mai mare monument religios din lume, întins pe o suprafață de peste 400 km pătrați chiar în afara orașului Siem Reap. Construit la începutul secolului al XII-lea ca și capitală a imperiului Khmer, situl Patrimoniului Mondial Unesco a fost inițial un templu hindus, dar a fost transformat într-un templu budist până la sfârșitul secolului și este acum unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din lume pentru budiști.