26 dec. 2022 | 14:36

China a trimis zeci de avioane și drone către Taiwan. „Exerciții de atac” după „provocarea” Statelor Unite

ULTIMA ORĂ
China a trimis zeci de avioane și drone către Taiwan. „Exerciții de atac” după „provocarea” Statelor Unite

Șaptezeci și unu de avioane ale forțelor aeriene chineze, inclusiv avioane de vânătoare și drone, au intrat în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului în ultimele 24 de ore, a declarat luni guvernul insulei, aceasta fiind cea mai mare incursiune raportată până în prezent.

Dintre aeronave, 43 au trecut și linia mediană a Strâmtorii Taiwan, o zonă tampon neoficială între cele două părți care se află în interiorul zonei de apărare, a precizat Ministerul Apărării din Taiwan într-un raport, în timp ce Beijingul continuă activitățile militare în apropierea insulei revendicate de China.

Agenția oficială de știri Central News Agency din Taiwan a declarat că a fost cea mai mare incursiune a forțelor aeriene chineze de până acum, deși nu a existat niciun sentiment de alarmă pe insulă, care a fost martoră la o creștere constantă a presiunii chineze în ultimii ani.

„Exerciții de atac”

China, care revendică Taiwanul ca teritoriu propriu, a declarat că a efectuat duminică „exerciții de atac” în spațiul maritim și aerian din jurul Taiwanului, ca răspuns la ceea ce a spus că este o provocare din partea insulei guvernate democratic și a Statelor Unite.

Taiwanul, care respinge cu fermitate revendicările de suveranitate ale Chinei, a declarat că exercițiile au arătat că Beijingul distruge pacea regională și încearcă să intimideze poporul taiwanez.

Un oficial de rang înalt din Taiwan, familiarizat cu planificarea securității în regiune, a declarat pentru Reuters că Taiwanul a apreciat că China a pus în scenă „provocarea” militară pentru a-și exprima furia față de o nouă lege americană de autorizare a apărării care sporește asistența militară pentru Taiwan.

Persoana, care a refuzat să fie identificată deoarece informațiile nu au fost făcute publice, a declarat că în timpul exercițiilor forțele aeriene chineze au trimis avioane de război din mai multe locații din țară pentru a efectua atacuri simulate asupra navelor de război taiwaneze și americane.

Biroul președintelui taiwanez Tsai Ing-wen a declarat că Tsai va convoca marți dimineață o reuniune la nivel înalt privind securitatea națională pentru a discuta despre consolidarea sistemului de apărare civilă al insulei, urmată de o conferință de presă privind noile măsuri de apărare civilă.

Nu a oferit detalii, dar Ministerul Apărării a declarat că ia în considerare extinderea serviciului militar obligatoriu dincolo de patru luni, în timp ce războiul din Ucraina și creșterea tensiunilor cu Beijingul au reînnoit discuțiile despre cum să răspundă la presiunea militară chineză.

„Cu cât facem mai multe pregătiri, cu atât este mai puțin probabil să existe încercări pripite de agresiune. Cu cât suntem mai uniți, cu atât Taiwanul va fi mai puternic și mai sigur”, a declarat Tsai luni, în cadrul unei ceremonii militare.

În timpul ultimei incursiuni, mai multe avioane chinezești, majoritatea avioane de vânătoare, au traversat pentru scurt timp linia mediană în sensibila strâmtoare Taiwan, înainte de a se întoarce în China, potrivit unei hărți furnizate de Ministerul Apărării din Taiwan. Șapte nave militare chineze au fost, de asemenea, detectate în apropierea Taiwanului, a precizat ministerul.

Agresiuni repetate în spațiul Taiwanului

Armata chineză a trimis, de asemenea, avioane de avertizare timpurie, de război electronic și antisubmarin, precum și drone, în zona de identificare a apărării aeriene din sudul Taiwanului, sau ADIZ, potrivit raportului, care a detaliat activitățile chineze în apropierea Taiwanului în cele 24 de ore de duminică până la ora 6 dimineața.

Taipei s-a plâns de misiuni repetate ale forțelor aeriene chineze în ultimii doi ani, deseori în zonele sudice ale ADIZ-ului său.

Taiwanul a trimis avioane de luptă nespecificate pentru a îndepărta avioanele chinezești, în timp ce sistemele de rachete au monitorizat zborul acestora, a declarat ministerul, folosind o formulare standard pentru răspunsul său.

Indicele bursier de referință al Taiwanului a trecut cu vederea ultimele tensiuni, încheind ziua de luni cu o creștere de 0,1%. Cu toate acestea, indicele CSI Defence Index din China a marcat luni cea mai bună zi din ultimele două luni, cu o creștere de 3,7%.

În ultimii ani, China și-a intensificat presiunile diplomatice, militare și economice asupra insulei autoguvernate pentru ca aceasta să accepte conducerea Beijingului. Guvernul taiwanez spune că dorește pace, dar că se va apăra dacă va fi atacat.