China a luat decizia în legătură cu Rusia, după ce G7 a decis plafonarea prețului la petrol
Plafonul de preț impus de Grupul celor Șapte pentru petrolul rusesc transportat pe mare a intrat în vigoare luni, în timp ce Occidentul încearcă să limiteze capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina, însă Rusia a declarat că nu va respecta măsura chiar dacă va trebui să reducă producția.
China, reacție după ce G7 a plafonat prețul petrolului
Plafonul de preț, care urmează să fie aplicat de țările G7, Uniunea Europeană și Australia, se adaugă embargoului impus de UE asupra importurilor de țiței rusesc pe cale maritimă și angajamentelor similare ale Statelor Unite, Canadei, Japoniei și Marii Britanii.
Acesta permite ca petrolul rusesc să fie transportat către țări terțe folosind petroliere ale G7 și UE, companii de asigurări și instituții de credit, numai dacă marfa este cumpărată la un preț maxim sau sub acest preț.
Întrucât principalele firme de transport maritim și de asigurări din lume își au sediul în țările G7, plafonul ar putea îngreuna sarcina Moscovei de a-și vinde petrolul la un preț mai mare.
Rusia, care este al doilea mare exportator de petrol din lume, a declarat duminică că nu va accepta plafonul și nu va vinde petrol care face obiectul acestuia, chiar dacă va trebui să reducă producția.
Vânzarea de petrol și gaze în Europa a fost una dintre principalele surse de venituri în valută ale Rusiei de când geologii sovietici au descoperit petrol și gaze în mlaștinile din Siberia în deceniile de după cel de-al Doilea Război Mondial.
În esență, un astfel de decret ar interzice exportul de petrol și produse petroliere către țările și companiile care îl aplică.
G7 se așteaptă ca Rusia să accepte profituri mai mici
Cu toate acestea, cu un plafon de preț fixat la 60 de dolari pe baril, nu cu mult sub nivelul de 67 de dolari la care a închis vineri , UE și țările G7 se așteaptă ca Rusia să aibă în continuare un stimulent pentru a continua să vândă petrol la acest preț, acceptând în același timp profituri mai mici.
Ministerul chinez de Externe a declarat luni că Beijingul va continua cooperarea energetică cu Rusia pe baza respectului și a beneficiilor reciproce, în urma acordului UE privind plafonarea prețului, a relatat agenția rusă de presă RIA.
Nivelul plafonului urmează să fie revizuit de către UE și G7 la fiecare două luni, prima astfel de revizuire urmând să aibă loc la jumătatea lunii ianuarie.
„Această revizuire ar trebui să ia în considerare… eficacitatea măsurii, punerea sa în aplicare, aderarea și alinierea la nivel internațional, impactul potențial asupra membrilor și partenerilor din coaliție, precum și evoluțiile pieței”, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat.
Plafonarea țițeiului va fi urmată de o măsură similară care va afecta produsele petroliere rusești și care va intra în vigoare la 5 februarie, deși nivelul acestui plafon nu a fost încă stabilit.