27 iun. 2022 | 17:08

Cele mai frecvente și severe întreruperi de curent cer soluții de backup pentru acasă

ACTUALITATE
Cele mai frecvente și severe întreruperi de curent cer soluții de backup pentru acasă

Întreruperile de curent nu mai sunt o noutate în zonele rezidențiale, mai ales în cele construite în ultimele două decenii, fără o infrastructură electrică riguros planificată sau scalabilă. Frecvența și severitatea acestora sunt în creștere, determinând atât proprietarii de case, cât și electricienii să caute soluții de alimentare de rezervă care să protejeze electronicele, electrocasnicele și sistemele importante.

Incidente diverse survenite mai ales în ultimii 2-3 ani, când rețelele electrice din întreaga lume au fost suprasolicitate de migrarea online, de lucrul de acasă și, într-o măsură considerabilă, de minarea de crypto monede, arată cât de vulnerabile sunt acestea peste tot. Iar pe viitor, prin creșterea dependenței noastre de energie electrică se prevede că întreruperile de curent vor deveni tot mai frecvente și vor avea consecințe tot mai grave.

De exemplu, potrivit unui articol din New Scientist: „Rețeaua Nord-Americană, probabil cea mai mare din lume, este foarte fragmentată. Transcende granițe și zone de reglementare și nu are un singur proprietar sau administrator. Este folosită de peste 3.100 de companii de utilități. „Alte rețele la scară continentală au slăbiciuni similare. E semn că o țară poate fi imobilizată de doi copaci care cad și dărâmă un stâlp electric, fie el și în afara granițelor sale”.

Se poate observa deja că schimbările climatice au crescut frecvența și severitatea condițiilor meteorologice extreme, punând și mai multă presiune asupra infrastructurii electrice. Temperaturile medii tot mai ridicate, furtunile și inundațiile tot mai periculoase, precum și riscurile crescute de incendiu, duc la situații imprevizibile ce ne pot pune siguranța în pericol.

În plus, cererea globală de energie a crescut galopant în pandemie, în condițiile în care încă din 2018 se înregistra cel mai rapid ritm de creștere din ultimul deceniu, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. „Electricitatea continuă să fie considerată „combustibilul” viitorului, cererea globală de energie electrică crescând an de an”, a spus Agenția Internațională pentru Energie.

Având în vedere toate cele de mai sus, este clar că oamenii din întreaga lume se confruntă în orice moment cu amenințarea unei întreruperi de curent. În același timp, instalează tot mai multe aparate și sisteme bazate pe energie electrică precum: biroul de acasă cu tot ce presupune el, automobilul electric, dar și jaluzelele, ușile de garaj, electrocasnicele, sistemele de monitorizare și securitate, pompele de apă sau echipamentele medicale.

Toate aceste dispozitive și sisteme contribuie la confortul, siguranța și protecția locuinței, dar, în același timp, necesită protecție electrică. Sistemele de alimentare neîntreruptibilă (UPS) pot oferi protecție cu baterii de rezervă, asigurând funcționarea continuă a dispozitivelor, oferind în același timp confort și lipsă de griji.

APC de la Schneider Electric are o gamă largă de opțiuni UPS pentru a satisface majoritatea nevoilor de energie pentru casă, inclusiv soluții pentru o casă inteligentă. Apelând la electricienii specializați care proiectează sistemele electrice – ideal din faza în care arhitecții proiectează casele – se poate accesa baza de soluții și produse Schneider Electric capabile să pregătească orice casă pentru situații imprevizibile. Odată cu evoluția tehnologiei, putem observa tendința în ceea ce privește casele inteligente care îmbină confortul, utilitatea și siguranța oamenilor.

De 25 de ani, Schneider Electric România îmbunătățește oferta de soluții și produse, pentru a crea un viitor predictibil și sustenabil, în locuințele noastre, dar și în afara lor.

Articol redactat de Traian Petric, National Sales Director for Romania and Republic of Moldova, APC by Schneider Electric