23 dec. 2022 | 11:35

Cele mai ciudate tradiții de Crăciun de pe glob. De la o cină pe care nu o vei uita niciodată până la vrăjitoarea care aduce cadouri

CHESTII
Cele mai ciudate tradiții de Crăciun de pe glob. De la o cină pe care nu o vei uita niciodată până la vrăjitoarea care aduce cadouri

Sezonul sărbătorilor este o perioadă interesantă în întreaga lume și fiecare cultură sărbătorește puțin diferit. Am putea fi surprinși să aflăm de ce se tem unii copii în fiecare an în preajma sărbătorilor sau ce ține locul lui Moș Crăciun în folclorul unei alte țări.

Venezuelenii merg cu patinele la biserică, norvegienii își ascund măturile, iar ucrainenii împodobesc cu pânze de păianjen.

1. Japonia: Tot ce-mi doresc de Crăciun este… KFC

Uitați de mâncarea specifică de Crăciun. Pentru mulți japonezi, cina tradițională de Crăciun este Kentucky Fried Chicken.

Datorită unei combinații de cuptoare japoneze minuscule și a unei campanii de marketing inteligente care îi convinge pe localnici că puiul prăjit este o sărbătoare tradițională americană de Crăciun, trebuie să se facă rezervări pentru a mânca la un KFC în ziua de Crăciun.

În perioada premergătoare Crăciunului, statuile colonelului Sanders din fața punctelor de vânzare japoneze ale KFC poartă echipament de Moș Crăciun. Puiul este servit în ambalaje speciale de sărbători.

Cererea este atât de mare încât a fost creat un serviciu online: comandați în avans Xmas Family Bucket și primiți-l la domiciliu.

2. Norvegia: Ascunde-ți mătura

Norvegienii cred că ajunul Crăciunului coincide cu sosirea spiritelor rele și a vrăjitoarelor. Este logic, așadar, ca gospodarii norvegieni să își ascundă toate măturile înainte de a merge la culcare.

La urma urmei, nimic nu strică mai repede Crăciunul decât să-ți găsești mătura în bucăți sparte la piciorul bradului, distrusă de vreo vrăjitoare.

3. Caracas: Pune-ți patinele în picioare

În săptămâna dinaintea Crăciunului, venezuelenii participă zilnic la o slujbă religioasă numită Misa de Aguinaldo (slujba de dimineață).

În capitala Caracas, se obișnuiește să te deplasezi la slujba religioasă pe patine cu rotile.

Într-adevăr, această practică este atât de răspândită, încât multe drumuri din capitală sunt închise până la ora 8 dimineața pentru a le oferi credincioșilor de Crăciun o trecere sigură.

4. Austria: Înfruntarea demonilor de Crăciun

În Austria, Sfântul Nicolae are un corespondent malefic numit Krampus. El este polițistul rău al polițistului bun al Sfântului Nicolae, o creatură asemănătoare unui demon cu o singură sarcină: să pedepsească copiii răi înainte de Crăciun.

Bărbați îmbrăcați în costume de diavol cutreieră străzile, purtând lanțuri și un coș pentru a răpi copiii deosebit de răi și a-i trage în iad.

Este cu siguranță o modalitate de a ține copiii departe de străzi.

5. Groenlanda: O cină de Crăciun pe care nu o vei uita niciodată

Data viitoare când vă veți găsi plângându-vă de caltaboșii bunicii, gândiți-vă la bieții copii din Groenlanda.

În fiecare Crăciun, aceștia trebuie să se înfrupte din mattak – piele crudă de balenă cu puțină untură – și kiviak, care se prepară învelind un auk (o pasăre arctică mică) în piele de focă, îngropându-l timp de câteva luni și mâncând carnea descompusă.

6. Guatemala: Cât de curată este casa ta?

În Guatemala, curățenia este cu adevărat alături de evlavie. Localnicii cred că diavolul și alte spirite rele trăiesc în colțurile întunecate și murdare ale casei tale.

De aceea, ei își petrec săptămâna dinaintea Crăciunului măturând, adunând gunoiul și apoi îngrămădind totul într-o grămadă uriașă afară. În cele din urmă, o efigie a diavolului este așezată deasupra și totul este incendiat.

Se numește La Quema del Diablo, „Arderea Diavolului”. Ideea pentru guatemalezi este de a arde tot ce este rău din anul precedent și de a începe un nou an din cenușă.

7. Ucraina: Împodobește sălile cu pânze de păianjen

Pe lângă ghirlandele, luminițele și globulețele standard, ucrainenilor le place să arunce în brad și un păianjen și o pânză artificială.

Tradiția își are originile într-o poveste veche despre o femeie săracă care nu își permitea să își decoreze bradul și care s-a trezit în dimineața de Crăciun pentru a descoperi că un păianjen îl acoperise cu o pânză glorioasă și strălucitoare.

Este pentru a aduce noroc. Nu este vorba despre o gospodărie proastă.

8. Portugalia: Firimituri pentru rudele decedate

În timpul consodei, sărbătoarea tradițională de Crăciun din Portugalia, familiile stabilesc uneori locuri suplimentare la masa de masă pentru rudele decedate.

Se crede că această practică va asigura norocul pentru gospodărie. În unele zone se lasă și firimituri pe vatră.

9. Italia: Unde micul ajutor al lui Moș Crăciun este o vrăjitoare bătrână

Incapabil să dovedească în mod concludent existența lui Moș Crăciun, Vaticanul a decis să își arunce greutatea în spatele a ceva cu care au avut nenumărate relații: o vrăjitoare bătrână numită La Befana, care livrează cadouri copiilor din Italia.

Povestea spune că cei trei magi au invitat-o pe vrăjitoare să îi însoțească să îl vadă pe pruncul Iisus. Aceasta a spus că este prea ocupată și astfel s-a născut legenda.