21 aug. 2022 | 17:36

Cel mai misterios artefact din România, matrița unică în lume descoperită la Sarmizegetusa

CHESTII
Cel mai misterios artefact din România, matrița unică în lume descoperită la Sarmizegetusa

În Sarmizegetusa Regia a fost descoperit un artefact misterios de către cel care avea în grijă situl, Vladimir Brilinsky. Acest obiect reprezintă acum unul dintre cele mai prețioase artefacte din perioad dacică.

Vladimir Brilinsky a oferit detalii despre ceea ce reprezintă o matriță antică din perioada dacică și care se regăsește acum într-unul dintre muzeele României. Artefactul a fost descoperit în vara anului 2013 de către Brilinsky care la acea vreme era administratorul sitului UNESCO din Munții Orăștiei.

Alături de un grup de tineri, acesta a urcat în Sarmizegetusa Regia pentru a da la o parte arborii căzuți în urma unei furtuni care a avut loc în ajunul sărbătorii de Sânziene. În cartea sa „Îndăcitul”, bărbatul a povestit detalii mai puțin știute despre ceea ce avea să îi schimbe viața.

În data de 23 iunie 2013, alături de alți șapte tineri, prieteni ai fiului său, administratorul urca la Sarmizegetusa Regia pentru a le prezenta oaspeților săi cetatea dacică, dar și pentru a înlătura arborii căzuți în urma furtunii care a avut loc în zonă.

„De departe, zăresc printre frunzele verzi locul unde fuseseră smulşi arborii. Unul se rupsese de la jumătate, chiar de lângă zid, lovise cu putere alţi doi care s-au prăbuşit din rădăcini, lăsând în urma lor câte o groapă uriaşă. Mă îndrept singur către una dintre ele, mă sprijin în bâtă şi de la margine şi de la margine încep să scanez cu privirea toată grozăvia.

Brusc, ochii mi se opresc pe o bucată de ceva, verde, cu urmele unui desen. Era un fel de cocleală ca la acoperişurile bisericilor din aramă sau cupru, care în timp devin verzi. Câţiva copii au ajuns lângă mine. Mijesc ochii obosiţi de ani şi desluşesc desenul ca fiind un hipopotam, curbat şi cu un bot lat. Mintea mi se întunecă brusc. Visez?”, scrie Vladimir Brilinsky, în cartea sa.

Descoperirea avea să îl șocheze pe Brilinsky căruia nu-i venea să creadă ochilor ceea ce avea în fața sa. Matrița a fost scoasă din pământ, aflându-se la aproximativ un metru adâncime, sub rădăcinile unui fag, iar cei prezenți au făcut mai multe poze și au înregistrat imagini.

Matriţa dacică de la Sarmisegetuza

Matriţa dacică de la Sarmizegetusa

Artefact misterios utilizat la confecționarea bijuteriilor

Ulterior, după ce a pus matrița într-un rucsac, Brilinsky s-a îndreptat către satul Costești care se regăsește la poalele cetăților dacice. A anunțat autoritățile dar și arheologii despre descoperirea făcută, cu intenția de a preda neprețiosul artefact.

Această matriță reprezintă una dintre cele mai prețioase artefacte descoperite pe teritoriul României. Ea este confecționată din bronz și cântărește aproximativ opt kilograme. Forma sa este una hexagonală, iar în trecut era utilizată pentru a confecționa obiecte de artă din metale prețioase și sticlă.

artefact misterios

Matrița poate fi văzută la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva

Matrița prezintă încrustate scene de luptă între animale fantastice și cele reale precum grifoni, lupi, hipopotami și lei, dând acestor povești mai multe interpretări. Acest tip de unele erau utilizate pentru a confecționa foi din aur și argint, ori din aliaj pe bază de cupru.

Medalioane, falere sau aplici erau confecționate cu ajutorul acestei matrițe. În anul următor, în apropiere de locul unde a fost descoperită matrița, arheologii au mai găsit peste 90 de fragmente din sticlă de culori diferite, iar cercetătorii presupun că în zonă se afla un atelier de prelucrare a sticlei, pe vremea dacilor.

Chiar dacă nu a fost descoperit cu exactitate locul în care în trecut s-ar fi aflat atelierul cu pricina, cercetătorii dispun de câteva ipoteze pentru a-l identifica. Una dintre acestea prezintă ideea că atelierul s-ar fi aflat în vecinătatea locului în care a fost găsită matrița, la doar câțiva metri distanță, însă nu au fost regăsite fragmente ale fostului atelier.

Cea de-a doua ipoteză, care este și cea mai plauzibilă, arată că presupusul atelier dacic s-ar fi aflat în interiorul cetății romane din Sarmizegetusa Regia, la doar câteva sute de metri de locul descoperirii artefactului. O a treia variantă arată că atelierul s-ar fi aflat pe o arie mai extinsă, însă în continuare, locul acestuia prezintă un mister. Artefactul poate fi văzut la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.