23 feb. 2022 | 12:55

Cel mai frumos mozaic roman descoperit vreodată: unde l-au găsit cercetătorii

ACTUALITATE
Cel mai frumos mozaic roman descoperit vreodată: unde l-au găsit cercetătorii

Un mozaic roman extrem de frumos, cu flori colorate și modele geometrice, a fost descoperit lângă Shard, au dezvăluit arheologii.

Mozaicul, care este cel mai mare de acest gen, găsit la Londra, de mai bine de 50 de ani, a fost cândva podeaua unei săli de mese romane, potrivit experților în domeniu. Sala de mese ar fi putut face parte dintr-un „motel” roman de lux care oferea cazare și dispunea de grajduri și facilități de luat masa, pentru curierii de stat și oficialii care călătoreau spre și dinspre Londra a acelor timpuri.

Mozaicul era situat, cel mai probabil, la periferia Londiniumului Roman, o zonă centrată aflată pe malul de nord al Tamisei, unde se află acum Londra.

Arheologii de la Muzeul de Arheologie din Londra au făcut descoperirea în timpul săpăturilor de dinaintea construcției unui nou cartier în capitala engleză.

Descoperirea va fi înregistrată și evaluată cu atenție de o echipă de experți, înainte de a fi ridicată și transportată în afara amplasamentului.

Mozaicul roman, cea mai mare descoperire arheologică din ultima perioadă

„Aceasta este o descoperire care se întâmplă o dată în viață, în Londra”, a spus Antonietta Lerz, supervizor de șantier al MOLA. „A fost un privilegiu să lucrez pe un sit atât de mare, unde arheologia romană este în mare parte netulburată de activitatea ulterioară”, a mai declarat cercetătorul.

Întregul mozaic este format din două panouri decorate frumos și colorat. Cu toate că niciunul dintre cele două nu este întreg, ambele sunt extrem de bine conservate. Mozaicurile sunt formate din plăci mici, colorate, așezate pe o podea roșie.

Unul dintre panouri prezintă flori diverse, înconjurate de benzi de fire care se întrepătrund. Din design fac parte, de asemenea, câteva flori de lotus și mai multe elemente geometrice diferite, inclusiv un model cunoscut sub numele de nodul lui Solomon, format din două bucle.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele