Cei 8 milioane de pensionari trebuie să afle adevărul despre Pilonul II, ce pierderi a suferit acesta în România și care este cauza
Dacă te numeri printre cei aproape opt milioane de contribuabili ai Pilonului II de pensii private obligatorii, trebuie să știi care este situația la zi a banilor, când apar pierderi și când sunt câștiguri, deoarece e vorba despre banii tăi și stabilitatea ta financiară pe termen lung.
Ei bine, cele mai recente date transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), nu ar trebui să-ți stârnească nicio îngrijorare. Cifrele arată bine, per ansamblu. Concret, la finalul lunii februarie 2022, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 88,47 miliarde de lei. Astfel, se consemnează o creștere cu 15% față de nivelul înregistrat la 28 februarie 2021.
„Sistemul de pensii private a demonstrat că este suficient de solid pentru a depăși perioadele de criză. În cei aproximativ 14 ani care au trecut de la înființarea sistemului, valoarea activului unitar net a crescut de la 10 lei la peste 28,5 lei.
Altfel spus, fondurile de pensii au adus un câștig de 185% cotizantilor. Faptul că deja sunt 50.000 de români care au beneficiat de plata pensiei, beneficiind de un randament între 100% și 185%, este un argument în plus pentru soliditatea și utilitatea sistemului”, transmite ASF.
Doar că, făcând o analiză mai amănunțită, lucrurile puteau sta mult mai bine de atât, dacă administratorii fondurilor de pensii nu pierdeau bani frumoși, în ultimii trei ani, pe fondul facilităților acordate de stat angajaților din sectorul construcțiilor.
S-au pierdut aproape 2 miliarde de lei
Conform datelor unei analize profit.ro, administratorii privați ai fondurilor de pensii Pilon II au pierdut, in ultimii trei ani, nu mai puțin de 1,92 miliarde de lei. Amintim faptul că, din anul 2019, acest domeniu de activitate beneficiază de o serie de facilități fiscale. Pe fondul migrației masive a muncitorilor, statul a decis să acorde aceste beneficii, astfel încât să ajute firmele din domeniu să poată oferi salarii mai mari și, implicit, să nu se mai confrunte cu o criză acută de forță de muncă.
Astfel, banii au rămas la angajați și nu au mai ajuns în bugetul statului, așa cum trebuia să se întâmple în mod normal.
„Cum scutirea angajaților din construcții de Pilonul II este acordată în limita a 3,75%, odată cu majorarea cotei contribuției la Pilonul II de la 3,75% la 4,75% din 2024, angajații din construcții vor redeveni probabil, în lipsa vreunei noi modificări din partea autorităților, contributori la Pilonul II, dar cu numai 1% din salariul brut”, mai arată sursa citată.