11 iun. 2022 | 08:35

Cea mai nouă misiune a NASA pe Lună: cum o să afle care este misterul Domurilor Gruithuisen

ACTUALITATE
Cea mai nouă misiune a NASA pe Lună: cum o să afle care este misterul Domurilor Gruithuisen

Lista de investigații științifice a NASA pe Lună continuă să crească înaintea planurilor sale ambițioase de a retrimite astronauții pe suprafața lunii.

Agenția spațială are un nou plan important: explorarea caracteristicilor geologice enigmatice numite Domurile Gruithuisen, două movile misterioase de rocă asemănătoare granitului, despre care oamenii de știință bănuiesc că au fost formate din magmă bogată în silice.

Ceea ce le face atât de neobișnuite este faptul că acest tip de magmă se formează de obicei pe Pământ doar în prezența apei și a activității vulcanice cauzate de deplasarea plăcilor tectonice. Ca referință, niciuna dintre acestea nu este prezentă pe Lună.

NASA intenționează deja să trimită două seturi separate de instrumente științifice pe suprafața Lunii, dintre care unul spune că va vedea de aproape cupolele misterioase.

NASA speră să-și folosească conexiunile private din industria spațială pentru a lansa Lunar Vulkan Imaging and Spectroscopy Explorer (Lunar-VISE), o suită de cinci instrumente, dintre care două vor fi montate pe un lander staționar și celelalte trei pe un rover mobil. Exploratorul va avea la dispoziție zece zile pământești pentru a urca pe vârful unuia dintre cele două Domuri Gruithuisen, pentru a-i explora compoziția chimică, dezvăluind, sperăm, originile misterioase.

Agenția speră că descoperirile lui Lunar-VISE ar putea ajuta și viitoarele misiuni pe suprafața lunară.

Cealaltă misiune, numită suita științifică Lunar Explorer Instrument for Space Biology Applications (LEIA), „va studia efectele gravitației scăzute ale Lunii și ale mediului de radiații, model folosit pentru a înțelege răspunsul la deteriorarea și repararea ADN-ului”, spune, într-o declarație, Joel Kearns, de la NASA.

NASA speră să lanseze ambele încărcături utile pe Lună până în anul 2026 – dacă totul decurge conform planului.

Fragmentele de Lună păstrate timp de 50 de ani sunt, în sfârșit, studiate de NASA

Când misiunile Apollo 15 și 17 s-au întors pe Pământ cu bucăți de Lună în 1971 și 1972, unele dintre mostre au fost în mod deliberat puse deoparte pentru viitor. O jumătate de secol mai târziu, aceste mostre sunt, în sfârșit, studiate.

În 2019, la scurt timp după ce a fost anunțată o viitoare misiune Artemis pe Lună, nouă echipe de cercetători au fost selectate pentru a analiza rocile neatinse și solul adus înapoi de misiunile Apollo. Unele dintre mostrele sigilate în vid nu au fost niciodată deschise pe Pământ. Altele au fost păstrate cu grijă într-un congelator de la sosirea lor, în urmă cu cincizeci de ani, conform NASA.

Transportul mărfurilor prețioase din Texas la laboratoarele NASA din întreaga țară a durat ani de pregătire. O instalație specială a trebuit să fie construită în Maryland la Centrul de Zbor Spațial Goddard, pentru a găzdui mostrele lunare și a fost nevoie de patru ani pentru a fi instalată.