Ce trebuie să știe milioane de pensionari: când și cum se acordă pensia de urmaș românilor
În România, la fel ca în alte țări europene, există conceptul de pensie de urmaș. Aceasta se acordă soțului sau soției supraviețuitoare când sunt împlinite mai multe condiții, începând cu o durată a căsniciei de 15 ani.
Perioada pentru care ai fost căsătorit cu persoana care a decedat este însă doar prima parte a puzzle-ului. Pentru a vedea pensia de urmaș, trebuie să fi împlinit vârsta standard de pensionare sau, eventual, să te fi pensionat mai devreme, cu reducerea vârstei, în conformitate cu legislația în vigoare. Ambele scenarii sunt valabile, conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) din această săptămână, pronunțată în cazul dezlegării unor chestiuni de drept.
Când primești pensia de urmaș, în România
ICCJ a stabilit, prin Decizia nr. 19/2022, că „în interpretarea art. 85 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 şi art. 3 alin. (1) lit. v) din Legea nr. 263/2010, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei de urmaş este atât vârsta standard de pensionare din Anexa nr. 5 a Legii pensiilor nr. 263/2010, cât şi vârsta standard de pensionare redusă în condiţiile legii”.
Ca referință, în conformitate cu legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, cu condiția să fi fost căsătoriți legal pentru cel puțin 15 ani.
Motivul pentru care legea cu pricina a ajuns în fața unui tribunal a avut legătură cu sintagma ”vârsta standard de pensionare”. Nu de alta, dar a dus la oprirea acordării pensiei de urmaș, după șase luni, soției supraviețuitoare pentru că aceasta nu împlinise vârsta standard de pensionare, conform anului nașterii. Ea se pensionase mai devreme, deoarece îndeplinise condiția stagiului complet de cotizare cu reducerea vârstei standard de pensionare.
În final, conform deciziei ICCJ, ”vârsta standard de pensionare reprezintă vârsta la care bărbații și femeile pot obține pensie pentru limită de vârstă, precum și vârsta din care se operează reducerile prevăzute de lege pentru a ieși la pensie”. „Curtea apreciază că trimiterea făcută de leguitor în cuprinsul art. 66 din HG 257/2011 (normele de aplicare ale Legii pensiilor, n.red.), doar la vârsta prevăzută în Anexa 5 a Legii 263/2010 (anexa 5 reglementează vârstele standard de pensionare, n.red.), anexă ce nu cuprinde și reducerile de vârstă, nu poate conduce la înlăturarea la beneficiul pensiei de urmaș a celor care îndeplinesc condițiile de pensionare pentru limită de vârstă cu reducerile prevăzute de lege”, se mai arată în decizia Curții, conform Avocatnet.ro.
Ca o notă de subsol, pensia de urmaș se cumulează cu orice alt tip de pensie pe care o primește o persoană.