18 iul. 2022 | 20:00

Ce trebuie să-i spui șefului, ca să-ți mărească salariul: o singură propoziție îl convinge

ACTUALITATE
Ce trebuie să-i spui șefului, ca să-ți mărească salariul: o singură propoziție îl convinge

În ultimele luni, pe fondul scumpirilor din ce în ce mai agresive, angajaților le-a scăzut puterea de cumpărare, dacă veniturile lor n-au înregistrat o creștere care să acopere rata inflației. În acest context, trebuie să știi cum să obții o mărire de salariu, ca să poți face față prețurilor tot mai piperate.

Cu toții ne-am dori să trăim într-o lume ideală în care companiile majorează salariile în conformitate cu prețurile de pe piață, în care firmele nu au dificultăți și se bucură de un sistem fiscal care să le permită să construiască bugete generoase de salarii.

Din păcate, nu se întâmplă așa întotdeauna și e nevoie să facem noi înșine, ca simpli angajați, anumite demersuri în urma cărora să ne alegem cu sume de bani mai consistente pe fluturașul de salariu.

În cazul în care compania nu majorează de la sine veniturile angajaților, iar scumpirile au scăpat de sub control, așa cum se întâmplă acum, poți iniția o discuție privind salariul tău, dar nu în orice condiții.

Trebuie să ai, în primul rând, o oarecare vechime în compania respectivă. Cei mai mulți specialiști în resurse umane spun că de-abia după un an de zile se poate deschide o astfel de discuție cu angajatorul.

Propoziția care dă pe spate toți șefii

În al doilea rând, trebuie să ai rezultate. Îl poți convinge pe loc pe șeful tău să-ți dea mai mulți bani, dacă îi spui următoarea propoziție: „am rezultate”. Desigur, trebuie să le și ai!

Trebuie, sub o formă sau alta, să aduci plus valoare companiei respective, trebuie să te faci remarcat, să fii foarte bun sau chiar de neînlocuit în ceea ce faci, să aduci dovezi ale creșterii unor cifre, unor încasări, datorită muncii prestate de tine.

Niciun manager din această lume nu vrea ca oamenii săi de top să plece din firmă, nemulțumiți de nivelul de salarizare și chiar dacă au probleme financiare, vor încerca măcar să-ți propună o soluție, chiar dacă poate nu pe cea mai bună, dar vor încerca. Asta înseamnă că măcar ceva în plus tot vei primi, față de ceea ce ai în prezent.

Un aspect la fel de important este ca solicitarea ta să nu fie agresivă și să lași loc de negociere. Adică nu ameninți cu demisia peste noapte, dacă nu ți se acordă banii în plus pe care îi ceri și poate rediscutați și atribuțiile din fișa postului. Poate ești dispus să-ți mai asumi niște sarcini pentru o anumită sumă sau poate nu, dar totul trebuie discutat deschis și într-o manieră cât mai prietenoasă, din care toate părțile implicate să aibă de câștigat, așa cum se întâmplă într-un business reciproc avantajos.