Ce trebuie să facem, concret, ca să nu mai fim dependenți de energia rusească: lui Putin nu-i va plăcea asta
Uniunea Europeană trebuie să depună eforturi pentru a deveni independentă energetică. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de strategii care să ne ajute să nu mai depindem de importurile energetice de la Moscova.
Pentru a reuși să ne atingem aceste obiective, trebuie să luăm măsuri rapide și ferme. Eurelectric, asociaţia care reprezintă industria de electricitate de pe tot continentul european, a formulat deja o serie de recomandări privind strategia pe care blocul comunitar trebuie s-o adopte.
Ce avem de făcut și cât de dificil va fi, de fapt
Pentru început, trebuie notat faptul că planul de a deveni independenți energetic este unul deosebit de ambițios. Unele state membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Germania, au o dependență foarte mare de importurile energetice din Rusia. Tocmai din acest motiv oficialii nemți au fost printre acei lideri care s-au opus vehement sancțiunilor dure pe această temă. Din fericire, România este una dintre țările puțin dependente, însă la nivel de bloc european adevărul este că energia rusească e vitală, ceea înseamnă că misiunea de a deveni independenți nu este nici pe departe simplă și nici nu se poate realiza brusc, peste noapte.
Doar că trebuie să începem de undeva, iar Eurelectric ne oferă în acest sens măsurile ce ar trebui adoptate în cel mai scurt timp. Experții vorbesc despre necesitatea dezvoltării urgente a energiilor regenerabile, o electrificare masivă și investiţii semnificative în reţelele de distribuţie. De asemenea, ni se mai recomandă creşterea încrederii investitorilor şi protejarea consumatorilor.
„Trebuie să accelerăm electrificarea economiei noastre pentru a ne redobândi indepedenţa, a creşte securitatea energetică şi a combate schimbările climatice”, a declarat preşedintele Eurelectric, Jean-Bernard Levy, cu prilejul unui summit organizat la Bruxelles.
De altfel, după cum subliniază expertul, un element de bază este și autorizarea capacităţilor regenerabile.
„Europa are nevoie de proceduri mai simple şi digitalizate de autorizare precum şi de alocarea unor resurse suplimentare autorităţilor care se ocupă de eliberarea de autorizaţii”, a mai spus lui Jean-Bernard Levy.