02 aug. 2022 | 10:55

Ce sunt „valurile albastre”, de pe Marte, cum au apărut și la ce îi ajută pe oamenii de știință de la NASA

ACTUALITATE
Ce sunt „valurile albastre”, de pe Marte, cum au apărut și la ce îi ajută pe oamenii de știință de la NASA

Ceea ce par a fi valuri de nisip albastru, care par să întregească peisajul mirific de pe Marte, fac ca Planeta Roșie să pară și mai ciudată decât de obicei și, în mod evident, mai puțin „roșie”.

Culoarea frumoasă nu este, totuși, ceea ce pare a fi. Pentru a vedea adevărata ei natură, trebuie să privești puțin mai atent. Imaginat de Mars Reconnaissance Orbiter, de la NASA, la începutul acestui an, peisajul a fost procesat în ceea ce se numește „culoare falsă”, transformând lungimi de undă subtil distincte în palete spectaculoase, care pot fi deosebite mai ușor.

Marte, reimaginat de NASA

Această îmbunătățire arată spectaculos, este adevărat, dar nu este făcută strict în scop artistic. Prelucrarea datelor în acest fel evidențiază contrastul în regiunile de pe Marte, oferind oamenilor de știință un instrument cu adevărat ingenios pentru a înțelege procesele geologice și atmosferice care au loc aici.

Regiunea fotografiată de MRO este craterul Gamboa, din emisfera nordică. Refăcută la o rezoluție spectaculoasă, imaginea are în componența sa pixeli uriași de 25 de centimetri.

Cele mai mici ondulații de pe vârful multor dealuri sunt separate una de celălaltă de doar câțiva metri. La un moment dat, ele se contopesc pentru a forma mici movile care iradiază spre exterior. Așa se stabilește, de asemenea, și direcția vântului pe Marte.

Colorate viu, în albastru, este mai ușor, în acest fel, ca oamenii de știință să distingă modelele aparte ale acestor structuri de dimensiuni medii, în mijlocul unei mări de ondulații și valuri mari, nisipoase.

Cunoscute sub denumirea de creste eoliene transversale, aceste structuri de dimensiuni intermediare constau dintr-un nisip format din particule mari. Potrivit NASA, culorile îmbunătățite ale dunelor sugerează procese erozive în desfășurare.

„Mega-onduleurile apar în albastru-verde pe o parte a unui decupaj de culoare îmbunătățită, în timp ce crestele eoliene transversale au un albastru mai strălucitor”, a scris un purtător de cuvânt, pe site-ul NASA.

Se pare că, uneori, tot ce ai nevoie este o mică schimbare a percepției pentru a învăța ceva nou, iar asta se aplică atât în cazul noilor studii de pe Marte, cât și în alte cazuri, mult mai „pământene”.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele