11 mart. 2022 | 20:31

Ce se va întâmpla, de fapt, cu facturile tale de luna viitoare: acum s-a decis

ACTUALITATE
Ce se va întâmpla, de fapt, cu facturile tale de luna viitoare: acum s-a decis

Tocmai s-au stabilit noi detalii despre cum vor fi sprijinite facturile consumatorilor români de energie electrică și gaze naturale, după data de 1 aprilie.

Conform unui anunț făcut vineri de ministrul Energiei, Virgil Popescu, românii vor continua să fie protejați în fața scumpirilor de pe piețele de energie, chiar și după ce actualele măsuri vor expira.

Guvernul va lansa o nouă serie de măsuri menite să diminueze povara prețurilor mari de pe umerii românilor de rând și firmelor.

Anunțul oficial, chiar de la Guvern

La finalul ședinței de guvern de vineri, ministrul Energiei a spus că săptămâna viitoare, Guvernul intenționează să adopte Ordonanța de Urgență care să cuprindă măsurile de sprijin pentru consumatori, ce vor intra în vigoare de la 1 aprilie.

„Astăzi la Guvern am avut o întâlnire la ora 13:00 pentru măsurile pe care le vom aplica începând cu data de 1 aprilie pe energie, la care a participat ANRE și furnizorii și distribuitorii de energie.

Ministerul Energiei avea finalizată partea de OUG cu privire la măsurile pe care premierul le-a și prezentat de altfel. Până mâine așteptăm de la autoritatea de reglementare să integrăm în OUG niște lucruri care se referă la tarifele de reglementare.

Finalizăm consultarea în cursul acestui weekend cu toți actorii din piață, iar săptămâna viitoare vrem să aprobăm această Ordonanță de urgență în așa fel încât începând cu 1 aprilie să avem în funcțiune noua schemă de ajutor pentru români la prețurile la anergie și gaze naturale.”, a declarat Virgil Popescu.

Cum vor fi ajutați românii să-și plătească facturile

Autoritățile au stabilit deja măsurile concrete de sprijin și au realizat calculele necesare, atât pe partea de energie electrică, cât și în privința facturilor la gazele naturale. Iata masurile:

1. Electricitate – consumatori casnici

Astfel, consumatorii casnici de energie electrică vor plăti 0,68 lei per kilowatt cu TVA inclus pentru gospodăriile cu un consum lunar până în 100 de kilowați.

De asemenea, pentru un consum lunar de energie electrică între 100 și 300 de kw, consumatorii vor plăti tariful de 0,8 lei per kilowatt cu TVA inclus.

2. Electricitate – consumatori non-casnici

Pentru această categorie de consumatori, autoritățile au stabilit un tarif unic de 1 leu per kilowatt cu TVA inclus. Amintim că în categoria consumatorilor non-clasici avem, de exemplu, instituții publice (școli, spitale), IMM-uri, locașuri de cult, ONG-uri etc.

3. Electricitate – marii consumatori

Pentru marii consumatori de energie electrică, statul va pune în aplicare, de la 1 aprilie, scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costurilor cu până la 20%.

4. Gaze naturale – clienți casnici

Clienții casnici de gaze naturale vor beneficia de un tarif de 0,31 lei per kilowatt, dacă vor avea un consum anual de până la 1.200 metri cubi (mc).

5. Gaze naturale – consumatori non-casnici

De asemenea, pentru pentru consumatorii non-casnici ( aceiași beneficiari ca în cazul energiei electrice) costul gazului natural va fi de 0,37 lei per kilowatt.

6. Gaze naturale – marii consumatori

Și în acest caz, statul va pune la bătaie scheme de ajutor menite să sprijine marii consumatori în fața scumpirilor de pe piețele de energie.

Acestea nu sunt singurele măsuri la care autoritățile s-au gândit, pentru a combate puseul inflaționist de pe piață și a diminua impactul asupra consumatorilor. Se urmărește, printre altele, și introducerea unui impozit suplimentar pentru activitatea de trading pe piața din România pentru a descuraja tranzacțiile repetate care pot conduce la creșterea prețurilor.

În aceeași ordine de idei, autoritățile își doresc suspendarea certificatelor verzi până la sfârșitul anului 2022 și prelungirea valabilității lor cu perioada suspendată, stabilind, totodată, că rata profitului pe costul de furnizare va fi de maxim 5% pentru furnizori.